Hoppa till huvudinnehåll

Riksåklagaren vill undersöka Sannfinländares skriverier

Olli Sademies är Sannfinländare.
Olli Sademies är Sannfinländare. Bild: Yle olli sademies

Biträdande riksåklagare Jorma Kalske ber om en förundersökning om Helsingforspolitikern Olli Sademies (Sannf) Facebook-skriverier. Sademies skrev i maj att afrikaner borde endast få ha tre barn även om det förutsatte en tvångssterilisering av afrikanska män.

Det var diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä som lämnade in en utredningsansökan till riksåklagarämbetet.

- Det var några privatpersoner som kontaktade oss direkt, därför valde vi att undersöka ärendet. Vi har skäl att misstänka Sademies för hets mot folkgrupp, säger Pimiä.

Vi har skäl att misstänka Sademies för hets mot folkgrupp.― diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä

Biträdande riksåklagare Jorma Kalske har skickat ärendet till Helsingforspolisen.

Sannfinländarna: Det räcker med att ta avstånd

Sannfinländarnas gruppordförande i Helsingfors Seppo Kanerva tog avstånd från Sademies facebookinlägg i maj.

Kanerva jämförde Sademies tankar med Hitlers och sade att skandalen kommer att diskuteras på nästa gruppmöte. Men samtidigt konstaterade Kanerva också att partiet har breda väggar och högt till tak och att Sademies är invald av folket.

För några veckor sedan blev det ändå klart att ärendet inte hade diskuterats och att inlägget inte leder till några åtgärder. Det räcker att partiet tar avstånd från åsikterna, menade Kanerva.

I maj lät polisen också bli att undersöka Sademies texter.

Rättelse: I en tidigare rubrik skrev vi att Sademies misstänks för hets mot folkgrupp. Eftersom det kan tolkas som att polisen misstänker Sademies, vilket de inte gör för tillfället, valde vi att ändra rubriken.

Läs också