Hoppa till huvudinnehåll

Tiilikainen: "Regeringen har inte glömt skärgården"

Kimmo Tiilikainen, Centern.
Jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen anser inte att skärgårdsborna ska oroa sig utan regeringen känner nog till de särbehov som krävs för att få vardagen att fungera. Kimmo Tiilikainen, Centern. riksdagsgrupp

Det är en befängd tanke att regeringen skulle ha glömt bort skärgårdens särbehov säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen, Centern. I regeringsprogrammet finns inskrivet mycket som skärgården kan dra nytta av anser Tiilikainen.

- Ett exempel är att det i framtiden ska bli lättare att registrera sin fritidsbostad som åretruntboende och kommunerna ska själva få bestämma hur de vill göra, säger Tiilikainen. Dessutom ska byggordningarna göras friare för att uttryckligen öka byggandet och boendet i skärgården.

Enligt Tiilikainen kan också regeringens satsningar på hållbara lösningar vara till nytta för skärgården. Bland annat vill regeringen göra det lättare för företagare att utnyttja vattenområden för rekreations- och turismverksamhet samt underlätta fiskodlingsföretagarnas vardag.

Kan du ge andra exempel på hur regeringen arbetar för att hålla skärgården bebodd också i framtiden?

- Regeringen kan inte axla hela ansvaret själv, men bland annat genom att se över kommunernas byggordningar samt underlätta byggandet i skärgården ger vi bättre förutsättningar för en levande skärgård nu och i framtiden.

Enligt regeringsprogrammet löser inte pengar alla problem och det måste bli ett slut på att leva på skuld i Finland.

- Jag tror starkt på att lösningar där man luckrar upp byggreglementen och ger makten åt kommunerna att själv bestämma vem och hur det byggs ger en livskraftigare skärgård. Skärgårdsdelegationen har varit en fungerande instans och via den har makthavare och skärgårdsbor kunnat före en dialog. Nu är pengarna slut och framtiden för delegationen oviss.

Vilka planer har regeringen för skärgårdsdelegationen?

- I augusti ska en ny skärgårdsdelegation utnämnas men jag kan i det här skedet inte säga så mycket mer om hur de tänker arbeta.

Tiilikainen poängterar ändå att regeringen anser det vara viktigt med ett forum där skärgårdens röst kan bli hörd och att det är något man tänker fortsätta med.

- Jag spenderade min barndom på en ö i Saimen bakom en färja så jag känner till en del av mentaliteten åtminstone vad gäller Insjöfinland.

Läs också

"Regeringen har glömt bort skärgården"

Läs också