Hoppa till huvudinnehåll

Nina Ignatius: "När jag blir nervös tänker jag att alla kackar"

Nina Ignatius
Nina Ignatius Bild: YLE/Annika Löfgren sommarpratare

Nina Ignatius, kvinnan bakom det kända barnklädesmärket Beibamboo, växte upp i det hon kallar ”finlandssvenskt bomull” i Brunnsparken. Men livet visade sig vara allt annat än bomull. Hon fick ett prematurbarn, skilde sig och blev uppsagd – nästan samtidigt. Humorn har hjälpt henne genom många svåra skeden.

Genom sitt jobb som designer har Nina Ignatius träffat många kändisar. I sitt sommarprat berättar hon om ett knep hon tar till för att inte vara så nervös.

- Jag föreställer mig personerna på toaletten. Tanken att också de här människorna gör det får mig att skratta till och slappna av.

Japanska toaletter

Toaletthumor blir det mycket av i sommarpratet. Många roliga situationer i Ignatius liv har nämligen inkluderat en toalett. Hon berättar om när hon var inbjuden till ett möte på 36:e våningen i en skyskrapa i Tokyo. Hon led av jetlag och försökte följa med ett flera timmar långt möte på japanska. Det blev många koppar kaffe och till slut var hon tvungen att gå på toaletten. Den japanska toaletten visade sig ändå vara väldigt teknisk.

- Det fanns en massa knappar på armstödet. En spelade fågelsång och på en annan fanns en bild av en fontän som sprutade vatten. Jag blev först rädd att få en dusch i ansiktet om jag tittade ner och tryckte, så jag beslöt mig för att titta upp. Men då sprutade vattnet istället rakt in i kavajen på ryggen.

Fläktknappen på armstödet kunde inte rädda situationen, så det blev att gå in i mötesrummet igen.

- Jag gick som en krabba längs väggen och försökte dölja min våta kavaj. Uppiggad var jag åtminstone vid det här laget!

Toalett kom det att handla om också när hon på ett möte fick chansen att träffa den kända astronauten Leland Melvin.

- Det var en privat middag med mänskor från olika brancher. Plötsligt förklarade astronauten för oss alla hur det går till när man ska uträtta sina behov i rymden. Otroligt fascinerande!

Hjärntumören var stress

Men alltid hjälper inte toaletthumor. Ignatius hade nyligen fött sitt barn prematurt, skilt sig och dessutom förlorat jobbet hon då hade.

- Då funderade jag på att det skulle vara lättare att bara avsluta allt. Läkaren trodde att jag hade en hjärntumör, men det visade sig vara stress.

I sitt sommarprat berättar Ignatius också om hur hon ogillar den finlandssvenska alkoholkulturen och snapsvisorna.

Det är så absurt att det är coolt att vara full. Som tur tycks dagens ungdom vara klokare än vi var när jag var ung. Och när jag talar om dagens ungdom vet man att jag har passerat medelåldersstrecket!

Här ser du en del av den musik hon spelar i programmet:

Nina Ignatius sommarpratade i Radio Vega 3.7 kl.10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på pratet på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega