Hoppa till huvudinnehåll

Nytt eller gammalt från Nya Moderaterna?

Moderatledaren Anna Kinberg Batra
Moderatledaren Anna Kinberg Batra. Moderatledaren Anna Kinberg Batra Bild: SWEDEN OUT anna kinberg batra

I dag är det många som håller ögonen på oppositionsledaren Anna Kinberg Batra som håller tal under Almedalsveckan på Gotland. Efter Reinfeldts era är förväntningarna höga på efterföljaren, som har väldigt litet rörelseutrymme.

Att snabbt ta över ett parti när dåvarande partiledaren Fredrik Reinfeldt plötsligt väljer att avgå och dessutom hamna mitt i en parlamentarisk kris, blev aktuellt för Anna Kinberg Batra i höstas. När hon tog över som partiledare hade den borgerliga delen av oppositionen precis gått med på en överenskommelse med regeringen, om att inte rösta emot några av regeringens budgetförslag - allt för att frånta Sverigedemokraterna dess möjligheter att fälla regeringen.

Fredrik Reinfeldt
Fredrik Reinfeldt gav över ordförandeklubban till Kinberg Batra efter valet 2014. Fredrik Reinfeldt Bild: EPA/JESSICA GOW SWEDEN OUT fredrik reinfeldt

Att vara bakbunden oppositionsledare var inte den lättaste starten för Kinberg Batra, och när ett halvt år har gått väntar många på att hon ska leverera något nytt.

- Det finns många frågetecken och förhoppningar om att hon ska räta ut en del av dem. Det var inte de mest optimala förutsättningarna när hon tillträdde, hon fick bara helt plötsligt ta över partiet utan det formella ansvaret, eftersom Fredrik Reinfeldt checkade ut. Och det har gjort att hon kanske inte har haft den tid som man normalt har, när man förbereder sig för ett sådan här uppgift, säger Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet med tidigare bakgrund i Moderata ungdomsförbundet.

Tove Lifvendahl
Tove Lifvendahl Tove Lifvendahl Bild: Yle/Ingemo Lindroos tove lifvendahl

Något nytt efter Reinfeldt?

Kinberg Batra är Alliansens statsministerkandidat och statsmannamässighet finns det i henne. Hon är en partiledare som kommer från etablissemanget, hon har varit riksdagsgruppsordförande och är van att kompromissa. Men vart hon ska föra Moderaterna och hur hennes Sverige skulle se ut är det inte många som vet.

- Där bör ju svaret vara något annat än att bara upprepa det som var Nya Moderaterna, Reinfeldt-Borg-projektet. Nu är det dags att ta nästa utvecklingssteg och jag tror att det är där som många av frågetecknen ligger.

"Ge svar i migrationspolitiken"

Då Sverigedemokraterna har utropat sig självt till det enda egentliga oppositionspartiet och ökar sitt stöd för varje månad har Moderaterna en rejäl utmaning. I senaste val var det speciellt Moderaterna som tappade väljare till Sverigedemokraterna.

- Det är inte bara Moderaterna, utan också de andra partierna, som under väldigt lång tid har underlåtit att utveckla tankar och reformförslag på migrationsområdet. Vi har dysfunktionella system, men det blir mycket mer påtagligt när man utsatts för trycket av väldigt många inkommande flyktingar. Så länge det har fortsatt har Sverigedemokraterna vuxit. På lång sikt finns det bara en väg och det är att utveckla politiken på de här områdena, säger Lifvendahl.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes