Hoppa till huvudinnehåll

Svårt med balans i frodigt träsk

Bryggan vid Tasträsk i Söderkulla.
Tasträsk brygga är i användning året om. Bryggan vid Tasträsk i Söderkulla. Bild: Yle / Hanna Othman sommarstugor

Invånarna i Söderkulla vill också i fortsättningen simma i Tasträsk. Att hitta den rätta balansen i ett redan frodigt träsk är inte lätt.

På ytan syns ingenting, grumligt brukar vattnet alltid vara på grund av träskets karaktär. Invånarna runtomkring Tasträsk har simmat i sitt träsk hela våren och sommaren fast en aning mindre än tidigare år – det har den svala sommaren orsakat.

Stranden vid Tasträsk i Söderkulla.
Strand med både gräs och sand. Stranden vid Tasträsk i Söderkulla. Bild: Yle / Hanna Othman bastrand

För några veckor sedan kom rapporterna om att vattnet innehåller små mängder blågröna alger. Det är ett av de första vattnen i Östnyland med alger.

Tim Kankfelt (SFP) bor granne med Tasträsk och är ordförande för byggnads- och miljöutskottet i Sibbo. Han tror att det kommer att gå några veckor ännu innan algblomningen börjar märkas på ytan.

Tim Kankfelt.
Tim Kankfelt bor granne med Tasträsk och säger att invånarna är måna om sitt träsk. Tim Kankfelt. Bild: Yle / Hanna Othman tim kankfelt

Oroliga för träsket är invånarna inte menar Kankfelt men säger att man ändå är mån om det. Belastningen kommer att fortsätta öka då det byggs på flera håll runt träsket. Alla de tusentals nya invånarna betyder att användningsgraden kommer att öka.

– Folk förväntar sig att också i framtiden kunna simma här. Vi ska med alla konstens regler försöka hålla Tasträsk i sådant skick att man kan göra det.

Vatten i Tasträsk som lär ska innehålla blågröna alger.
Tasträsk är ett frodigt träsk. Vattnet innehåller blågröna alger redan i början av juli trots att inte ögat ser dem på ytan. Vatten i Tasträsk som lär ska innehålla blågröna alger. Bild: Yle / Hanna Othman frodigt vatten

Tasträsk är naturligt också frodigt och byggnads- och miljöutskottet har tillsammans med stadens tjänstemän diskuterat hur mycket man ska ingripa.

– Det lönar sig exempelvis inte att klippa vassen trots att det är kring den som det oftast börjar frodas. Att klippa vassen leder också till att den växer mycket snabbare och då frodas det ännu mera. Den låga syresättningen och den svaga avrinningen är de egentliga problemen.

Bryggan vid Tasträsks strand.
En varm dag är det många som svalkar sig vid stranden och bryggan. Bryggan vid Tasträsks strand. Bild: Yle / Hanna Othman simma

Avrinningsbassänger har redan byggts på det nybyggda området. Det betyder att dagvattnet som rinner ner från de nya bosättningsområdena inte kommer att direkt rinna ner i träsket. Det hjälper till att rena vattnet.

Läs också