Hoppa till huvudinnehåll

Clinton: Kina hackar allt som inte rör sig

Hillary Clinton
Hillary Clinton Hillary Clinton Bild: EPA / Andrew Gombert presidentval

Demokraten, presidentkandidaten och tidigare utrikesministern Hillary Clinton sparade inte på krutet då hon höll ett tal om USA:s utrikespolitik under ett kampanjtillfälle i New Hampshire på lördagen.

Clinton beskyllde bland annat Kina för enorma dataintrång och sade att landet försöker ”hacka allt som inte rör sig i USA”. Som exempel gav hon försvarsindustrins affärshemligheter. Clinton sade att hon vill se en fredlig uppgång i Kina men att USA måste vara uppmärksamt.

- Vi måste vara vaksamma. Kinas armé växer snabbt och de upprättar baser som hotar länder som vi är allierade med. Som ett exempel har vi Filippinerna, där Kina bygger på omtvistade landområden, sade Clinton.

Clinton sades använda mycket hårdare retorik i sitt tal än vad president Barack Obamas nuvarande regering använder. Clinton ses som förhandsfavorit i tävlingen om vem som blir demokraternas presidentkandidat. Vita huset har inte kommenterat Clintons tal.

”Iran ett hot trots avtal”

Clinton kommenterade i hårda ordalag de pågående förhandlingarna om Irans kärnkraftsprogram. Hon sade sig hoppas på ett starkt avtal men anser att man trots ett eventuellt avtal inte kan andas ut.

- Trots ett eventuellt avtal är Iran fortfarande den största statliga kraften som stöder terrorism. De fortsätter att rucka på regeringar i närområdet och också längre bort. Iran kommer vara ett verkligt hot mot Israel.

Tidsgränsen för att nå ett avtal i Iransamtalen är den 7 juli.

”Putin är ingen enkel människa”

I sitt tal tog Clinton också ställning till USA:s relation till Ryssland. Ländernas relation har blivit kyligare på grund av krisen i Ukraina.

Enligt Clinton måste USA reagera betydligt smartare på president Vladimir Putins utvidgningsförsök. Hon passade på att lyfta upp sina erfarenheter som ledande diplomat.

- Jag har haft att göra med honom, jag känner honom. Han är ingen enkel människa men jag tror inte att det finns någon annan möjlighet än fortsatt kommunikation.

Om Ukraina skulle ha varit med i Nato skulle USA varit tvungna att ingripa i situationen, sade Clinton.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes