Hoppa till huvudinnehåll

Det går hett till på fotbollsläktaren

Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK
Rökbomber och facklor på läktaren kostar klubbar pengar. FC Lahtis supportrar antände facklor och rökbomber i matchen mot HIFK. Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK Bild: Yle/Patrik Skön pyroteknik

Polisen talar om högriskmatcher. Supportrar slåss med ordningsvakter. Klubbar bötfälls för bomber och facklor. Vad är det som händer i lugna fotbolls-Finland?

Det har sagts att publiken på finländska fotbollsmatcher sitter stilla som i kyrkbänken. Om bänken, eller den av UEFA godkända läktarstolen, knarrar hörs det på andra sidan plan. I våras kontaktade jag division ett-klubbar för en artikel om deras ekonomi. En klubbhöjdare började plötsligt tala om tystnaden.

– Det är så tyst. Ingenting händer.

Var?

– På läktaren. Alla sitter tysta. Inte ett ljud hörs.

Nu är ligasäsongen halvvägs och det har inte varit tyst om ligan. Det har varit slagsmål i Kuopio. Det har smällt på läktaren i Rovaniemi. Supportrar har slagits med ordningsvakter i Tammerfors. Och så har det varit ett fullsatt derby i Helsingfors.

Polisen följer med match i Lahtis
Polisen följer med match i Lahtis Polisen följer med match i Lahtis Bild: Yle/Patrik Skön lahtis

Bollförbundets disciplinutskott delar ut straff för ordningsbrott vid matcher. Advokaten Jukka Virtanen från Björneborg har basat för utskottet i över tio år. 2000-talet var lugnt, på 2010-talet har det börjat hända.

– Intryck från den övriga världen har även nått Finland. Att springa in på plan eller ha med sig facklor och rökbomber till matcher har blivit mer vanligt. Kanske anhängarna också är mer hängivna nu än tidigare, säger Virtanen.

När anhängarna härjar blir det klubbarna som får betala böter. Disciplinutskottet har delat ut böter till följande lag under ligasäsongen.

HIFK 4 000 euro
HJK 2 250 euro
FC Lahti 1600 euro
ROPS 700 euro
KuPS 500 euro
Ilves 500 euro

– Det går i vågor. Tidigare var det Lahtis, sedan var det Åbo-lagen som hade ordningsproblem. HJK är stort och har många supportrar som ibland ställer till det. Nu har vi HIFK, vars anhängare inte alltid beter sig som man borde i en anrik förening. Visst är det fler ärenden än tidigare och jag är inte helt förtjust i utvecklingen, säger han.

Polisuppbåd

Bollförbundet ordnar säkerhetsseminarium för klubbar. Polisen är synlig utanför arenor inför matcher.

Ordningsmän kroppsvisiterar HIFKS supportar på väg till match mot FC Lahti.
HIFK:s anhängare granskas noggrant innan de släpps in på stadion. Ordningsmän kroppsvisiterar HIFKS supportar på väg till match mot FC Lahti. Bild: Yle/Patrik Skön ordningsmän

HIFK spelar en bortamatch i Lahtis i juni.
Polisen följer med det som händer omkring fotbollsmatcherna.

– Vissa lag kan på förhand klassificeras som högrisklag, säger Taisto Kuhlman, kriminalkommissarie vid polisinrättningen i Tavastland.

Bland annat Helsingforslagen hör till dem. Polisen följer med lagens supportrar via sociala medier. Tanken är att vara förberedd.

– Kommer det många supportrar är det större risk att någonting ska hända. Och har supportrarna hunnit dricka sprit ökar risken, fortsätter Kuhlman.

Hur många poliser övervakar läget på en match?

– Det heter att det alltid finns tillräckligt med poliser. Det ska vi se till.

Ordningsman på HIFK-supportrars buss före match i Lahtis
Snart börjar matchen. Men anhängarna sitter i bussen.. Ordningsman på HIFK-supportrars buss före match i Lahtis Bild: Yle/Patrik Skön ordningsman

När HIFK-supportrarnas tre bussar anländer stiger ordningsvakter in i dem. Supportrarna får sitta och vänta. Det innebär att en del supportrar kommer in på stadion efter avsparken. Väl inne på arenan tar det inte länge för Stadin Kingit att komma igång.


HIFKS supportrar i Lahtis
HIFKS supportrar i Lahtis Bild: Yle/Patrik Skön stadin kingit

FC Lahtis supportrar har en sång för huvudstadslagen. Den är inte speciellt vacker, orden lyder så här.

Det finns loppor och löss,
horor och knarkare,
ständig gråt och skrik,
Oj Finlands huvudstad

Andra versen är ännu värre, så nej det är inte tyst. Trots att majoriteten av publiken är det. Av 2750 åskådare i Lahtis är kanske hundra med i FC Lahti-klacken och cirka 150 i Stadin Kingit, HIFK-klacken.
2 500 sitter tysta. Men det är bra stämning ändå. Ingen hör om bänken knarrar.

Utan fans ingen fotboll

– Det är ganska onödigt att ha våra supportrar i en buss så länge att de missar avspark. Lite ska det tydligen jäklas med dem, säger René Österman vd för fotbollslaget HIFK.

Vi träffas på Olympiastadion där klubben har sitt kontor. Det är en liten organisation med endast två heltidsanställda som jobbar med två mål för säsongen: att göra ett ekonomiskt stabilt resultat och hållas kvar i ligan. Än så länge verkar det gå vägen.

René Österman, HIFKs vd
René Österman är verkställande direktör för HIFK:s fotbollslag. René Österman, HIFKs vd Bild: Yle/Patrik Skön rené österman

René Österman får ofta höra att HIFK:s supportrar, Stadin Kingit, bygger upp fotbollskulturen i Finland. Årets spelare i ryska ligan Roman Eremenko var imponerad över dem efter att ha följt med när Jaro spelade mot HIFK.

– Stadin Kingit är oerhört viktiga för oss och stämningen under matchen. Jag tror att många klubbar är avundsjuka på dem. En hel del människor kommer för att uppleva dem och visst fungerar de som den tolfte spelaren för laget, säger René Österman verkställande direktör på HIFK Fotboll.

Men vilken glädjebägare saknar inte smolk?

– Att ha en stor supporterklubb är givetvis på gott och ont, men 90 procent är gott. Det har kommit några överslag, som vi inte är stolta över, säger han.

Överslaget han syftar på är bortamatchen mot Ilves i maj.
300 människor kom från huvudstaden till Tammerfors. Redan vid ingången till stadion rusade vissa förbi biljettförsäljningen och säkerhetskontrollen.

När matchen var igång tände HIFK:s supportrars facklor och kastade en rökbomb. Vid halvtid greps några anhängare vilket ledde till ett slagsmål där sex ordningsvakter fick skador. När polismän dök upp för att lugna ner stämningen kastade några supportrar ölstop mot dem. Tammerforspolisen konstaterar i ett pressmeddelande att majoriteten av HIFK:s anhängare ändå betedde sig sakligt.

– Jag tror att det som hände i Tammerfors gav alla en moralisk baksmälla som kan vara nyttig för klubben och vi ville genast ta tag i det här.

Några av de som deltog i slagsmålen portades. Diskussionen mellan HIFK och fansen blev intensiv.

– HIFK och Stadin Kingit är överens om att våld och rasism är oacceptabelt. Sedan kan vi ha en lite olika åsikt om det är okay att komma ner från läktaren och heja på dina spelare om du är bakom skyddszonen, säger René Österman.

HIFK:s fotbollsupportrar har hängt upp en flagga på Lahtis centralplan
HIFK:s fotbollsupportrar har hängt upp en flagga på Lahtis centralplan Bild: Yle/Patrik Skön supporter

Men Stadin Kingit är en lös sammanslutning människor, inte HIFK:s egendom.

– En klubb kan aldrig äga sina fans. Det kommer att ske övertramp. Tänk på en vanlig fredag kväll i stan, allt som händer där. Men våra fans är oerhört viktiga för oss och fotbollskulturen i Finland.

Pengar går upp i rök

I Lahtis flammar det upp vid 70 spelade minuter. Men det är inte på HIFK:s del av läktaren det händer.

Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK
Pyroteknik är ett dyrt nöje på fotbollsarenor. Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK Bild: Yle/Patrik Skön rökbomb

Istället är det Lahtis-supportrarna som har tänt facklor och rökbomber. Den röda facklan lyser upp snabbt och en mörk rök driver iväg bort från plan. Ordningsvakterna samlas framför supportrarna och tar bilder av publiken. Det är uppspelta miner på läktaren men spända käkar nedanför. Det här kommer att kosta.

Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK
Rökbomber och facklor antändes vid matchen FC-Lahti HIFK Bild: Yle/Patrik Skön rökbomb

Rökbomber gillas på some

Nästa dag ringer jag Taneli Okkonen, som ansvarar för dialogen mellan fansen och klubben FC Lahti. Titeln är fin, supporter liaison officer. Idag ska alla klubbar ha en person som ansvarar för kontakten till anhängarna. Okkonen säger att reaktionen är tudelad på rökbomberna.

– Det var snyggt och bilderna spreds på sociala medier och folk gillade dem. Det kan inte förnekas. Men klubben kommer att få betala och det är inte lika roligt.

800 euro sedan 1000 euro

Det blir 800 euro böter för FC Lahtis, bestämmer Bollförbundets disciplinutskott. FC Lahtis supportrar ordnar en insamling för laget.

Några dagar senare spelar FC Lahti hemma mot HJK. Ännu en gång smäller det på arenan. Nu är det besökande HJK som har med sig pyrotekniken. Det är matcharrangören som ska se till att ingen pyroteknik kommer in på arenan.

Därför få FC Lahti 800 euro i böter igen. För HJK kostar tilltaget tusen euro.

Vissa säger att pyroteknik hör hemma i fotbollen, den skapar stämning. Disciplinutskottets ordförande, advokat Jukka Virtanen, är av annan åsikt.

- Det gäller att förstå att en fackla är 900 grader het. Det är inget man vill ha i ögat. Om kläderna börjar brinna kan det gå illa. Så nej, jag har ingen större förståelse för de som anser att fotbollskulturen behöver pyroteknik, säger Jukka Virtanen.

En lösning kunde vara att pyrotekniken skulle användas kontrollerat. Klubben skulle söka om tillstånd. Exempelvis så fungerar det i Sverige.

– Det vore en bra idé. För pyrotekniken kommer inte att försvinna från fotbollen, säger René Österman.

Har ni tänkt söka tillstånd?

– Jag tror inte vi skulle få tillstånd, eftersom vi är HIFK. Men det är bra idé. För visst ser det fint ut. Sedan är det en annan grej att det är farligt. Om man tänker på en gammal stadion i trä, som till exempel Tammela i Tammerfors, så tror jag att fansen inte riktigt tänker på hur illa det kan gå.

Böter svider

Hittills har HIFK betalat tusentals euro i böter för anhängarnas dumheter.

– För HIFK är varje tusenlapp viktig, så är det i finländsk fotboll. Jag skulle ljuga om jag sade nånting annat. För ungefär tiotusen skulle vi få en ny spelare, visst lägger vi hellre pengar på det än på böter.

Youness Rahimi skjuter mot FC Lahtis mål.
HIFK:s Youness Rahimi anfaller mot FC Lahtis Youness Rahimi skjuter mot FC Lahtis mål. Bild: Yle/Patrik Skön youness rahimi

Petri Godenhjelm är socialpsykolog och en passionerad fotbollsanhängare. I slutet av 1990-talet lyckades han kombinera sina studier med sin passion. Slutresultatet blev en pro-gradu om finländska supportrar.

– 1996 hade tre lag fanklubbar med allt som allt 110 medlemmar. Idag har alla ligalag anhängarklubbar. På den tiden reste knappt någon till bortamatcher, idag är det vanligt.

Godenhjelm blir inte nostalgisk över hur det var förr.

– Om det är liv på läktarna så blir det en intressantare händelse. Fotbollsmatchen handlar om en gemensam upplevelse och starka känslor. I våras var jag på Helsingforsderbyt mellan HIFK och HJK, en fantastisk upplevelse. Då slog det mig på allvar att nu når fotbollskulturen en ny nivå i Finland.

Nyheterna om slagsmål oroar inte Petri Godenhjelm. De är sist och slutligen sällsynta. Det gäller att ha sinne för proportioner.

– Det är sannolikt mer slagsmål framför grillkiosken och på tangomarknaden än vid fotbollsmatcher. Klart att alla fall av våld är beklagliga och bör fördömas. Det finns länder där fotbollsvåld är ett riktigt problem som har krävt stora insatser av samhället. Finland hör inte till dem, säger han.

Han besökte själv Brasilien ifjol under VM. Ju närmare resan kom, desto oroligare blev han. Medierna strömmade över av artiklar om kriminalitet och våld omkring VM.

– Väl framme i Brasilien var stämningen väldigt avslappnad och människorna var underbara. Det fanns inget att oroa sig för, säger han.

Så om det är tryggt att gå på match i Brasilien är det det också i Finland?

- Definitivt. Det är något absurt om folk blir tveksamma om de vågar besöka fotbollsmatcher i Finland, säger Godenhjelm.

HIFKs spelare tackar sina supporters efter match i Lahts.
HIFK:s spelare tackar sina anhängare efter matchen. HIFKs spelare tackar sina supporters efter match i Lahts. Bild: Yle/Patrik Skön hifk

I Lahtis blåser domaren av matchen. FC Lahti har vunnit 2-0.
Två Lahtis-supportrar har gripits misstänkta för brott mot bestämmelserna om explosiva varor.

Polisen i Lahtis eskorterar bussar med HIFKs supportrar ut ur staden.
Polisen följer ut bussarna med Stadin Kingit. Polisen i Lahtis eskorterar bussar med HIFKs supportrar ut ur staden. Bild: Yle/Patrik Skön supporters

Bussarna hyrda av HIFK blir eskorterade ut ur Lahtis av polisen. Sist och slutligen en lugn kväll för 2748 av de 2750 som besökte matchen.
Säsongens sista fackla har knappast tänts eller det sista slagsmålet blåsts av. Disciplinutskottet kommer sannolikt att dela ut mer böter ju längre säsongen lider.
Men för fotbollen i Finland har tomma och tysta läktare varit ett större problem än läktare fulla av liv.

Ordningsmän marscherar iväg efter att matchen FC Lahtis-HIFK slutat
Ordningsvakterna packar ihop. Ordningsmän marscherar iväg efter att matchen FC Lahtis-HIFK slutat Bild: Yle/Patrik Skön ordningsmän

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle