Hoppa till huvudinnehåll

Värmeböljor exceptionella i Finland

Pojkar på strand i Hangö.
Pojkar på strand i Hangö sommaren 2014 Pojkar på strand i Hangö. Bild: Lehtikuva värmebölja

Den som har för sig att barndomens somrar alltid var heta, har antagligen fel. Längre perioder med högsommartemperaturer är i själva verket mycket ovanliga i Finland.

En vanlig sommar är Finland ingalunda ett hett land. Att vi de senaste åren upplevt flera längre värmeböljor hör till ovanligheten. Det visar statistik från Meteorologiska institutet. Speciellt heta var somrarna 2010 och 2014. Då uppmättes minst 38 dagar med högsommarvärme. I Kouvola var de här heta dagarna hela 48 stycken.

Det här hör ändå inte till vanligheterna, säger meteorologen Pauli Jokinen till Yles finskspråkiga redaktion.

- Det handlar ändå om en rätt kort period när man ser på enbart 2010-talet, så det går inte att dra några statistiska slutsatser av de här somrarna.

Inte lika hett på alla håll

Man talar om högsommarvärme när temperaturen stiger över 25 grader. Det här inträffar oftare på vissa orter än på andra. Södra och sydöstra Finland har vanligtvis fler heta dagar än resten av landet. Kusten är ofta svalare i och med att havet bidrar till att sänka temperaturerna.

Temperaturvariationerna kan också vara rätt stora inom ett relativt litet område, till och med mellan närliggande stadsdelar. Där det finns mycket asfalt blir det hetare än i lummiga miljöer som parker.

Klimatförändringens roll oklar

Många drar slutsatsen att det ökande antalet värmeböljor har en koppling till klimatförändringen. Pauli Jokinen säger att det nog finns sådant som tyder på det här, men att bevis saknas.

Trots allt är värmeböljor på över två veckor ovanliga. I genomsnitt upplever vi dem bara en gång per decennium. Att högsommartemperaturer uppmäts en vecka i sträck är ändå betydligt vanligare. Statistiken måste också analyseras med viss försiktighet, säger Jokinen.

- Sjunker temperaturen en viss dag precis under gränsen för högsommarvärme, så räknas det som att värmeböljan avbryts den dagen.

Längre perioder med riktigt hett väder är hur som helst mycket ovanliga i vårt land. Sedan 1961 har värmeböljor på mer än tre veckor noterats enbart åren 2003 och 2010.

Elina Hiltunen/Katja Johansson

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes