Hoppa till huvudinnehåll

Eurogruppen oenig om Grekland

Eurogruppens finansministrar var på måndagen fortfarande oense om hur Greklands skulder ska hanteras. Grekland presenterar ett nytt förslag på tisdag.

Finansministrarna samlas för att diskutera utgången i den grekiska folkomröstningen på tisdag. Greklands premiärminister Alexis Tsipras och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har på måndag i telefon kommit överens om att Grekland lägger fram ett nytt förslag för det extra inkallade EU-toppmötet.

Greklands arbetsminister Rania Antonopoulos sade tidigare till BBC att det fortfarande finns tid för att göra upp ett nytt förslag.

- Vi har ännu den här veckan säger Antonopoulos. Enligt ministern är ett grekiskt utträde ur EU den sämsta lösningen.

Spanien och Cypern förstående

Spanien är redo att förhandla om ett nytt stödpaket för Grekland säger landets finansminister Luis de Guindos. Enligt de Guindos har Grekland rätt att be om ett tredje stödpaket, och ett grexit är inget alternativ.

Cypern har sagt att man stöder en avskrivning av den grekiska skulden. Cypern fick själv ta emot ett EU-stödpaket år 2013.

Tyskland anser att det inte finns grund för att lätta på den grekiska skuldbördan och förbundskansler Merkel säger att Greklands euromedlemskap kommer an på landet självt.

Finlands finansminsiter Alexander Stubb (Saml) säger för sin del att bollen nu är hos Grekland.

Extra toppmöte på tisdag

Eurozonens finansministrar möts i Bryssel på tisdag kl. 14. Det extrainsatta EU-toppmötet hålls i Bryssel på tisdag kväll. På tisdag förväntas alltså Grekland lägga fram ett nytt förslag på reformer och åtstramningar som landet skulle vara berett på i utbyte mot fortsatt stöd.

Den tjugonde juli ska Grekland betala nästa rat av skulden, då ska 4,2 miljarder euro betalas till den europeiska centralbanken ECB.

Tsipras ringde upp Putin

Mellan alla sina möten och telefonkonferenser på måndagen hann Tsipras också ringa upp Rysslands president Vladimir Putin.

Enligt Kreml uttryckte Putin sitt stöd för det grekiska folket och de två ledarna diskuterade fortsatt rysk-grekiskt samarbete.

Under helgen sade Andrej Kostin, chefen för den statliga ryska storbanken VTB att Ryssland kan intressera sig för att köpa grekiska tillgångar - som hamnar, flygplatser, järnvägar och andra statliga företag - ifall de privatiseras. Kostin tror inte att Ryssland är intresserat av att bevilja Grekland lån.