Hoppa till huvudinnehåll

Jordgubbsskörden ser lovande ut

Jordgubbar.
Många jordgubbar är ännu inte röda hela vägen runt. Jordgubbar. Bild: Yle / Hanna Othman självplock

Den inhemska jordgubbsskörden har blivit mogen senare i år på grund av den kalla våren. Mängdmässigt ser den ändå ut att bli normal i Östnyland.

I Illby i Borgå odlar Peter Boije jordgubbar av Bounty-sorten, en art som vanligtvis blir färdig lite senare under sommaren. Tack vare de senaste dagarnas varma och soliga väder så ser hans skörd ut att bli endast några dagar senare mogen än ifjol.

I jordgubbslandet intill Postbacken lyser röda bär redan på många ställen. De är ändå aningen förrädiska, många av bären är fortfarande vita på andra sidan. Många små och vita bär skymtar mellan bladen och skvallrar om att det inom någon vecka kommer att finnas mycket att plocka – om vädret fortsätter varmt.

Omogna jordgubbar.
Det kan bli många god jordgubbar av de här karterna om vädret hålls gynsamt. Omogna jordgubbar. Bild: Yle / Hanna Othman karter

– Det får gärna vara soligt och varmt på dagarna men inte för hett. Också lite regn är välkommet eftersom plantorna dricker mycket, men det får inte heller bli för vått.

Peter Boije räknar med att öppna portarna för självplockare på torsdagen. Räcker bären till för alla?

– Vi har haft en ganska riklig blomning så jag skulle säga att det blir ett okej år.

Otåliga bärplockare

Telefonen har gått het hos Peter Boije då folk frågat om man redan får komma och plocka. Han har fått svara att det inte är någon vits med att plocka omogna bär.

Intresset för självplock av jordgubbar håller i sig, det har till och med ökat enligt Boije.

Jordgubbsodlare Peter Boije.
Peter Boije har redan i flera år odlat jordgubbar. Jordgubbsodlare Peter Boije. Bild: Yle / Hanna Othman peter boije

– Det blir allt vanligare att folk kommer ut och plockar. Man tar barnen med sig och visar dem hur jordgubben växer. Och man får ju äta samtidigt. Hittills har vi inte installerat en personvåg, säger Boije med en glimt i ögat.

Priset på jordgubbarna kommer att vara lite högre till en början, men Boije säger att det kommer att sjunka igen mot slutet av säsongen.

Läs också