Hoppa till huvudinnehåll

Kommunala energibolag tvekar om Fennovoima

Fennovoimas huvudkontor i H:fors
Fennovoimas huvudkontor i H:fors Bild: Lehtikuva migrit solarna energija

Vid en rundfrågning bland de kommunala energibolag som investerat i Fennovoima bedömer hälften att ansökan om byggnadslov för kärnkraftverket uppfyller alla villkor.

Hos Fennovoimas kommunala delägare tror nio att ansökan om byggnadstillstånd för kärnkraftverket i Pyhäjoki går igenom ministeriets kontroll. Det visar en kartläggning som Yle gjort bland de kommunala bolagens direktörer.

Tre stycken tycker däremot inte att alla villkor uppfylls, tre kan inte svara och tre direktörer vill inte säga varken ja eller nej. Totalt 18 kommunala energibolag av 26 tillfrågade svarade.

De kritiska rösterna tycker att Fennovoimas kroatiska minoritetsägare Migrit Energija inte har tillräckligt med resurser och att de verkar med ryska pengar.

”Grundlig riskbedömning”

Ett av de 40-tal kommunala energibolag som investerat i Fennovoima genom finländska Voimaosakeyhtiö SF är Borgå Energi som ägs av Borgå stad. Via Voimaosakeyhtiö styrs det finländska ägandet i Fennovoima.

Borgås biträdande stadsdirektör Fredrick von Schoultz säger att man vid Borgå Energi gjort en grundlig riskbedömning och att risken är värd att ta.

- När vi har behandlat motioner om att man borde dra sig ur projektet så har vi konstaterat att det inte finns orsak till det, säger von Schoultz.

Fredrick Von Schoultz på Elanto tomten.
Fredrick von Schoultz. Fredrick Von Schoultz på Elanto tomten. Bild: Yle/Katja Mättö elanto tomten

Kronoby tvivlar

Vid Kronoby elverk vill däremot styrelseordförande Jarl Haga att regeringen säger nej trots att det skulle innebära förluster på 300 000 euro för elverket. Intrycket är att det nya arrangemanget med en kroatisk delägare inte verkar seriöst.

Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk
Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk. Jarl Haga styrelseordförande i Kronoby elverk Bild: YLE/patrik enlund kronoby elverk

Förutom de kommunala energibolagen är Fennovoimas andra finländska delägare Outokumpu, Rautaruukki, Myllyn Paras och Kestra kiinteistöpalvelut. Valio hoppade förra veckan av precis som Kesko och S-gruppen tidigare gjort.

Ryska Rosatom har en ägarandel på 34 procent. Kroatiska Migrit Energija ingår i Voimaosakeyhtiös ägarandel på 66 procent.

Politiker skeptiska

Även 51 riksdagsledamöter svarade på Yles fråga och 35 av dem anser att Fennovoimas ansökan inte uppfyller kraven. 14 kunde inte säga sin egen åsikt i frågan och två bedömde att kraven uppfylls.

Kruxet med ansökningen är att Migrit Energija kom in i ett sent skede av processen, enligt flera riksdagsledamöter.

Centerns Mauri Pekkarinen har tidigare sagt att han inte dömer ut det kroatiska bolaget ännu, utan väntar på ministeriets utlåtande.

De grönas Pekka Haavisto har å sin sida sagt att det är intressant att ett så litet företag som Migrit Energija investerar i Finland, men att vi inte ska vara alltför blåögda.

Arbets- och näringsministeriet har bett Fennovoima om en utförligare utredning om samarbetspartnern Migrit Energijas finansiering och anknytningar. Ministeriet vill ha Fennvoimas svar senast på måndag eftermiddag.

Läs också