Hoppa till huvudinnehåll

Stubb: Bollen hos Grekland

Alexander Stubb (Saml) och Greklands finansminister Yanis Varoufakis.
Alexander Stubb (Saml) och Greklands avgående finansminister Yanis Varoufakis. Alexander Stubb (Saml) och Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET yanis varoufakis

Finansminister Alexander Stubb (Saml) säger efter den grekiska folkomröstningen att framtiden kommer bli en utmaning för landet och att omfattande reformer fortfarande står på programmet.

De grekiska väljarna röstade på söndagen med klar majoritet mot långivarnas krav för ett nytt stödprogram.

Det är nu upp till Greklands regering att tolka vad resultatet betyder i praktiken, skriver Alexander Stubb i ett blogginlägg. Greklands andra stödprogram har gått ut och kan inte förlängas.

Ledarna för eurozonen och eurogruppen kommer att träffas för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel på tisdag kväll för att analysera situationen.

Instrumenten och reglerna för att uppnå stabilitet i eurozonen förblir oförändrade, enligt Stubb.

- Den närmaste framtiden kommer bli väldigt svår för Grekland. Oberoende av vad som händer härnäst, kommer det att krävas omfattande reformer för att få landets ekonomi på fötter.

Långivarna väntar nu på att Grekland visar samarbetsvilja. Bollen är i Greklands egna händer, skriver Stubb.

- Förhandlingarna kan bara återupptas när den grekiska regeringen är villig att samarbeta och förbinda sig till åtgärder för att stabilisera den offentliga ekonomin och verkställa strukturella reformer.