Hoppa till huvudinnehåll

Barösundsbutiken behöver pengar igen

linda hellström-pasanen, petteri pasanen och anne ek utanför butiken i Barösund
Fastighetsbolagets stora lån innebär hög hyra för butiken. Linda Hellström-Pasanen, Petteri Pasanen och Anne Ek tog i våras över butiken av andelslaget Varuboden-Osla.. linda hellström-pasanen, petteri pasanen och anne ek utanför butiken i Barösund Bild: Yle/Bubi Asplund köpmän anne ek

Fastighetsbolaget för butikshuset i Barösund i Ingå skärgård behöver flera hundra tusen euro pengar för att kunna hålla öppet året runt också i framtiden. Utan pengar hotar konkurs det bolag som äger butikshuset.

Lånet för butiksbygget, nästan 300 000 euro, måste betalas i mars. Då upphör nämligen hyresavtalet med andelslaget Varuboden-Osla VBO som tidigare drev butiken. Andelslaget ställer inte längre upp som borgensman för lånet som togs när det nya butikshuset byggdes.

Två dåliga alternativ

En möjlighet för fastighetsbolaget är ett nytt lån. Men ett lån med fastigheten som säkerhet kan högst uppgå till ungefär hälften av den nuvarande lånesumman.

Ett annat alternativ är att hitta en ny borgensman.

Svagheten i de här alternativen är att lånesumman hur som helst är för stor. Räntorna och amorteringarna gör hyran för dyr för köpmännen. Fastighetsbolaget hotar då gå i konkurs.

Aktieemission enda vettiga

Fastighetsbolaget har därför valt en tredje väg, en ny aktieemission. Målet är att sälja 1000 nya aktier. Priset per aktie är 300 euro.

Barösundsborna och fritidsgästerna stödde butiken med aktieköp redan för några år sedan när den gamla butiksbyggnaden skulle ersättas med en ny.

Butiken har sedan i våras nya köpmän i tidigare butiksföreståndaren Anna Ek och paret Linda Hellström-Pasanen och Petteri Pasanen som driver restaurang Scola nära butiken. Köpmännen är hyresgäster i butiksfastigheten.

Andelslaget VBO ville inte fortsätta hålla butiken öppen året runt. Det ledde till protester i Barösund och byte av köpman.

Fastighetsbolagets information om butiken och aktieemissionen hittar du på Barösunds byaråds webbplats..

Artikeln uppdaterades onsdagen 8.7 vid 15-tiden med avsikten att förtydliga skillnaden mellan fastighetsbolaget och köpmännen i butiken. Första meningen började tidigare med orden "Butiken i Barösund", nu står det "”Fastighetsbolaget för butikshuset i Barösund". Texten nämner nu också på två ställen i stället för tidigare ett att köpmännen är hyresgäster i huset. Också i bildtexten står det nu att "fastighetsbolagets stora lån innebär hög hyra för butiken".
Termen "borgenär" byttes ut mot "borgensman" fredagen 10.7 vid 14.15-tiden. Borgenär (ordet som också finns på byarådets webbplats) betyder fordringsägare. Borgenär är den som går i borgen för ett lån.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland