Hoppa till huvudinnehåll

Charles Plogman: Alkoholen kunde ha raserat allt

Bild: Copyright: Marek Sabogal skivspåren i mitt liv

Artisten Charles Plogman var 40 år när han fick sin första guldskiva. Under de följande åren följde framgång på framgång, men när musikkarriären gick som bäst upplevde han personligen sin djupaste kris.

Charles Plogman är en av Finlands populäraste schlagersångare och uppträder på samma scener som de stora finska artisterna. När han växte upp i Nedervetil i Österbotten skulle han lära sig att arbeta hårt. Musiken skulle bara vara en hobby. Hans pappa varnade honom:

- "Dö hamnar på Sundliide me puligobban om dö vaal fö speland ååv de".

Det var inte så att hans pappa spottade i glaset, man fick nog dricka bara man var uppe klockan sju på morgonen.

Det fanns en annan orkester i Nedervetil, som var populär på 1970-talet. Alla orkestermedlemmar hade andra, "ordentliga" jobb.

-"Skå på Stiggi, han bakar", sa Charles mamma och menade att man nog kan spela om man har ett riktigt arbete att gå till.

Charles drömde redan i högstadiet om att bli musiker och grundade bandet Styrox, som var namnet på en ko. Det gick bra för Charles och en annan av bandets medlemmar. De blev upptäckta av ett annat band och fick åka på spelningar. På fredageftermiddagar blev de upplockade från skolgården av bandets buss.

Arbete, Allvar och Ansvar

Med sin pappa fick Charles lära sig att hugga träd i skogen. Någon skydsutrustning var det inte tal om. När Charles skadade sig granskade pappa såret, stoppade blodet med en svettig skjorta och sade att de inte går hem före kvällen.

När det blev dags att välja yrke valde Charles att bli skogshuggare och kom att arbeta i byggbranschen. Musikaliskt gick det bra för honom och han blev ombedd att komma med som solist i andra band.

Drömmen blev sann. Musiken blev ett heltidsjobb.

1995 bildade han ett eget; Charlie's orkester.

Förändringar

Charles Plogman i helfigur
Charles Plogman Charles Plogman i helfigur Bild: Charles Plogman vegas sommarpratare 2015

Charles började satsa mera på musiken och började studera musik på heltid. Musikstilen var till en början pop och rock. Det blev ändå mera dansbandsmusik i och med att det blev mera populärt med så kallad mogen dans samtidigt som det ordnades allt färre ungdomsdanser.

Småningom blev det färre spelningar på mogendanserna också. Danskulturen förändrades. En finskspråkig skivbolagsguru föreslog att de skulle delta i "Viihdyttäjä-99" - en tävling som valde Finlands bästa orkester .

Otroligt nog vann Charlie's orkester den finska tävlingen. Orkestern fick skivkontrakt och blev husband i ett tv-program. En del av bandmedlemmarna slutade för nu blev musiken ett heltidsjobb. Men för Charles del var det en dröm som blev sann. Han hade dock inte kunnat föreställa sig en karriär som soloartist på den finska marknaden.

Personlig kris

I samma takt som framgångarna växte, knakade äktenskapet i fogarna.

Jag skruvade på korken för gott.

Alkoholen som alltid funnits med i bakgrunden fick en allt större roll. När karriären tog fart kom skilsmässan. När karriären var på topp dog föräldrarna och några nära kolleger ganska tätt inpå varandra. De här privata tragedierna ruskade om Charles

- Jag insåg att jag inte kunde fortsätta med mitt hektiska liv och dricka i samma takt som jag gjorde. Jag skruvade på korken för gott.

- Det var först då jag insåg hur stor plats alkoholen hade tagit i mitt liv. Jag kände till nästan varenda alkobutik i hela Finland och jag planerade tidtabellerna så att det fanns tid för att nyktra till. Alkoholen hade tagit för stor roll i mitt liv.

Det är nu ett par år sedan Charles slutade att dricka. Det har tagit tid att lägga om banorna.

-Jag förstår inte att jag orkade tidigare.

Stundande jubileum

Nuförtiden har Charles upptäckt hotellfrukostarna. Han har börjat röra på sig mera och lever ett sundare liv. Han är dessutom i full färd med att planera en jubileumskonsert på sin 50-års dag nästa år (2016).

Den här musiken spelar Charles Plogman i sitt sommarprat:

Charles Plogman sommarpratade i Yle Radio Vega den 7 juli kl 10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på honom via Yle Arenan.

Här hittar du Vegas sommarpratare 2015.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega