Hoppa till huvudinnehåll

Cypriot skänkte sin pension till Grekland

cyperns auro
Ett cypriotiskt euromynt. cyperns auro Bild: EPA / ORESTIS PANAGIOTOU cypern

Cypriotiska pensionären Onoufrios Michaelides skickade hela sin pension till Grekland för att hjälpa till med landets skulder.

88-åriga Michaelides adresserade sitt bidrag på 506 euro till premiärminister Alexis Tsipras eller till ”kamrat Alexis” efter att han sett på tv hur grekerna köat utanför bankautomaterna.

Gåvan är en uppskattning för Tsipras outtröttliga och heroiska ansträngningar för att bevara och säkra det grekiska folkets heder och ära, skriver Michaelides i brevet.

- Jag är en känslig person, och jag sade till mig själv att den här lilla gesten kunde uppmuntra människor med mera pengar att hjälpa andra.

Michaelides kallar sig själv en grekisk-cypriotisk flykting från norra Cypern. Han fick fly när Turkiet invaderade norra delen av ön 1974.

Om Michaelides hade röstat i söndagens folkomröstning hade han röstat nej.

- Jag har sett hur mycket vi (cyprioter) har lidit, antagligen mindre än grekerna. Jag sa till mig själv, jo gör det, skicka den här lilla summan för att hjälpa familjer fattigare än din.

Tsipras ska själv ha ringt och tackat Michaelides personligen för bidraget.

Alexis tsipras
Alexis Tsipras Alexis tsipras Bild: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU tsipras

Britt har samlat in 1,5 miljoner

Michaelides är inte den enda som har delat med sig för att fylla på den grekiska statskassan.

29-åriga Thom Feeney från London startade en kampanj för att samla in pengar till Grekland. På en vecka har 100 000 människor bidragit med sammanlagt två miljoner euro, skriver The Independent.

- All den här tvekan om Grekland håller på bli tröttsam, skriver Feeney på kampanjens hemsida. Europeiska ministrar som spänner sina muskler och funderar på om de kan hjälpa grekerna eller inte. Varför löser vi människor inte det i stället?

Kampanjens mål är att samla in 1,6 miljarder euro, samma summa som Grekland inte betalade tillbaka till Internationella valutafonden IMF den sista juni. Feeney har räknat ut att ett bidrag på tre euro från varje EU-medborgare skulle lösa den delen av Greklands skuldproblem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes