Hoppa till huvudinnehåll

Flyktingar utsätts för övergrepp på Balkan

Flyktingar ska stiga på tåget till Serbien från staden Gevgelija vid den makedonisk-grekiska gränsen den 30 juni 2015.
Flyktingar ska stiga på tåget till Serbien från staden Gevgelija vid den makedonisk-grekiska gränsen den 30 juni 2015. Flyktingar ska stiga på tåget till Serbien från staden Gevgelija vid den makedonisk-grekiska gränsen den 30 juni 2015. Bild: AFP / Lehtikuva / ROBERT ATANASOVSKI of macedonia

Tusentals flyktingar och migranter utsätts för grova övergrepp och utpressning såväl av myndigheter som av kriminella gäng i länderna på Balkan. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.

Många flyktingar från Syrien, Afghanistan, Eritrea och Irak väljer nu rutten över västra Balkan. De tar sjövägen mellan Turkiet och Grekland och landvägen över Makedonien, till Serbien och Ungern. De hoppas nå Västeuropa den här vägen, eftersom rutten ändå är mindre farlig än sjöresan över Medelhavet från Libyen.

Enligt en färsk rapport från Amnesty International utsätts många av dem för misshandel, de avkrävs mutor och grips godtyckligt.

Asylsökande personer sitter vid den ungersk-serbiska gränsen den 27 juni 2015.
Asylsökande personer sitter vid den ungersk-serbiska gränsen den 27 juni 2015. Asylsökande personer sitter vid den ungersk-serbiska gränsen den 27 juni 2015. Bild: AFP / Lehtikuva / CSABA SEGESVARI hungarians

Rapporten bygger på intervjuer med över 100 flyktingar, gjorda under fyra utredningsresor i Serbien, Ungern, Grekland och Makedonien.

"Europas slasktratt"

Vid gränsen till Makedonien och Serbien misshandlas många av gränspolisen. Andra krävs på mutor. En del tvingas tillbaka över gränsen och andra grips godtyckligt och sätts i eländiga förvar. Ofta handlar det om hela familjer med barn.

- Serbien och Makedonien har blivit Europas slasktratt för flyktingar och migranter som inget land i EU är villigt att ta emot, säger Gauri van Gulik, biträdande chef för Amnesty Internationals Europa- och Centralasienavdelning.

Amnesty anklagar EU för att svika flyktingarna på Balkan.