Hoppa till huvudinnehåll

Lupinerna ska bort i Pargas

Att utrota främmande arter som lupiner är närapå omöjligt. I Pargas efterlyser nu naturskyddsföreningen talkokrafter för att ta sig an lupinerna i Sandvik.

I Sandvik i Pargas har Kaj-Ove Pettersson från Forststyrelsen fullt upp. Med trimmern i högsta hugg tar han sig an ett lila hav av lupiner. Det går undan men lupinerna är gjorda av segt virke och att få bort dem helt är något av ett evighetsarbete.

kaj-over pettersson från forsstyrelsen
Kaj-Ove Pettersson. kaj-over pettersson från forsstyrelsen Bild: Yle/Johanna Ventus kaj-ove pettersson

”Lupinen är ett otyg”

Lupinen är en invasiv art, det vill säga en art som tränger undan den ursprungliga växtligheten på ett område.

- Lupinen hör inte hemma i vår natur och den tränger undan växter som borde växa här. Trots att den är vacker är den enligt min åsikt ett otyg, säger Pettersson.

Sandvik naturskyddsområde har i flera år varit i statens ägo och sedan i fjol är det Pargas naturskyddsförening som sköter området. Vill man bevara mångfalden på området måste man slå bort lupinerna säger Pettersson som tycker att det finns många naturvärden att bevara.

- Bergen ner mot stranden är verkligen fina och så finns här en vacker hassellund. En del av området är också tänkt att bli gammal skog. Men lupinerna som växer här på den gamla åkerängen måste vi få bort.

Bygger på frivilliga krafter

Att helt utrota lupinerna är närapå omöjligt. Men det går att bekämpa spridningen.

Ett problem är att det inte finns någon som är ansvarig för att bekämpa de främmande växterna. Bland annat NTM-centralen har varit med och ordnat kampanjer för att få bort främmande arter i kommunerna i sydvästra Finland, men då projekten tagit slut har kommunerna inte haft resurser att fortsätta bekämpa växterna. I stället faller ett stort ansvar på frivilliga organisationer. I dag är det ofta byaföreningar och naturskyddsföreningar som bekämpar växterna på talko.

Vid Sandvik efterlyser nu Pargas naturskyddsförening talko-krafter för att hindra spridningen av lupinerna i Sandvik. Kaj-Ove Pettersson bekräftar att det behövs hjälp.

- Det är ett stort jobb. Det är fråga om en betydande areal och så borde man ju slå bort lupinerna överallt. I det här skedet borde vi se till att de inte får blomma så vi får bukt med spridningen, säger Pettersson.

Lupiner
Lupiner kan sprida sig över stora områden. Lupiner Bild: Yle/Sune Bergström sköldvikvägen

Senast kring midsommar ordnade naturskyddsföreningen ett talko i området. Känns det inte tröstlöst att hålla på och slå bort lupinerna då de hela tiden kommer tillbaka?

- Det handlar om inställning. Tröstlöshet är för de som är lata och jag tänker då inte ge upp, säger Pettersson med ett skratt.

- Däremot kan det ju bli lite ensamt här i skogen så alla är varmt välkomna att hjälpa till. Ju fler desto bättre.

Främmande arter i Finland

  • Jättelokor, jättiputket, Heracleum persicum
  • Vresros, kurtturuusu, Rosa rugosa
  • Jättebalsamin, jättipalsami, Impatiens glandulifera
  • Lupiner, lupiinit, Lupinus
  • Parkslide, japanintatar, Fallopia japonica

Tisdagens talko i Sandvik (Seivisvägen 390) går av stapeln klockan 17 och beräknas ta tre timmar. Arbetet går ut på att slå och räfsa ihop gräs. Föreningen bjuder på vägkost och ordnar vid behov skjuts från Pargas centrum. Närmare upplysningar ger Jussi Laaksonlaita på nummer 040-8450696. Efter talkot ordnas för de som önskar en guidad tur i området.

Nästa talko vid naturskyddsområdet i Sandvik ordnas 6 augusti och 1 september.

Läs mer:

På webbplatsen www.vieraslajit.fi kan du (på finska) se hur främmande invasiva arter har brett ut sig.
På webbplatsen www.arterna.fi hittar du mera information om växter också med deras svenska namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland