Hoppa till huvudinnehåll

Manliga friluftslekar: dra fingerkrok

Förr i tiden skulle man visa sin styrka och sitt mod genom olika mandomsprov. Vissa var mer lekfulla, vissa mer våldsamma. Här är ett mer lekfullt sätt: att leka "dra fingerkrok".

Leken utföres vanligtvis så att två tävlande ställer sig mot varandra med handen knuten och samma hands finger krokat om den andres motsvarande finger. Sedan gäller det att dra bakåt. Den som släpper greppet förlorar. Det kallas att ”dra upp” motståndarens finger. Man brukar också säga att ”det rätnade” eller att han ”tappade”.

Två män leker leken "dra fingerkrok". Bilden är tagen 1930 i Korsnäs kyrkby,
Två män leker leken "dra fingerkrok". Bilden är tagen 1930 i Korsnäs kyrkby, Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet dra fingerkrok

”Vill du sätta på pappas sladdkroken?" Denna fråga göres av den, som utmanar en annan att dra fingerkrok. Det brukar förekomma en del knep, då man skall utföra detta idrottsprov. Man försöker sålunda få undergrepp, d.v.s. handflatan utåtriktad, klämmer till fingret och vrider samtidigt handen.

Man brukar dra med pekfingret, namnlösfingret eller lillfingret. Med tummen brukar man inte dra. I allmänhet kallas den, som är svagare eller får stryk för ”lillfingerspojk”. Detta uttryck användes också om personer, som är underlägsna eller mindre.

Flera män leker leken "dra fingerkrok" på en väg. Bilden är tagen 1929 i Strömfors bruk.
Flera män leker leken "dra fingerkrok" på en väg. Bilden är tagen 1929 i Strömfors bruk. Bild: Maximilian Stejskal 1929, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet dra fingerkrok

Ofta använder man mellan fingrarna en repring, stark kvistring, järntrådsring, snöre eller annan stropp. Om stroppen är stor brukar man fuska genom att placera tummen bakom det andra fingret, men så att motståndaren inte ser det. Stundom försöker man lägga stroppen över handloven eller en träbit inuti handen, likaledes för att få större styrka och för att lura motståndaren.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

  • Landslagslöpare förstärker Piffens damlag i orientering

    Alexandra Enlund och Katja von Schoultz byter till Piffen.

    Alexandra Enlund och Katja von Schoultz byter nästa säsong till Pargas IF. Förra veckan meddelade föreningen att man inleder en nysatsning på elitnivå, då Fredric Portin som elitkoordinator tar träningsansvaret för satsningen.

  • Inga pengar åt nyfödda i Vörå

    Initiativ föreslår 1000 euro per nyfödd i kommunen.

    Vörå kommun säger nej till 1000 euro åt familjer i kommunen som får barn i år och nästa år. I ett medborgarinitiativ föreslår Erik Liljeström att fullmäktige ska ge ett bidrag åt alla familjer som får barn i år eller nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle