Hoppa till huvudinnehåll

Mopedrally upprör i Pargas

Mopedist i Pargas
Mopedisternas framfart upprör i Pargas. Mopedist i Pargas Bild: Yle/ Adrian Grönqvist ungdomar i pargas

Unga mopedister har väckt ilska under en längre tid i Pargas centrum. Nu har diskussionen blossat upp igen på sociala medier.

Cecilia von Haartman är en av de invånare som har fått nog av ljudet från mopederna. von Haartman har också fotograferat mopedisterna för att ta reda på registerplåtarna.

- De kör omkring till halv två på natten och jag har små barn som försöker sova. Jag har blivit så arg att jag har tagit fotografier. Men jag tänker inte hänga ut dem någonstans, säger von Haartman.

Hon är glad över att diskussionen på Facebook har varit så bra.

- Många har deltagit i diskussionen, både yngre och äldre. Jag tycker att vi har kommit ganska långt.

Inflammerad situation

En av dem som har deltagit i diskussionen på Facebook är 16-åriga Saara Hietala.

Saara Hietala
Saara Hietala Saara Hietala Bild: Yle/ Adrian Grönqvist saara hietala

- Jag är irriterad på att folk dömer oss utan att känna oss. Alla i vår ålder kan bete sig och låta bli att skräpa ner, men vissa unga bryr sig inte och det irriterar mig, säger Hietala.

Enligt Hietala är det inte enbart tonåringar med mopeder som får stå ut med klagomål. Hon äger själv ingen moped och hör till dem som blivit fotograferade.

- En man dök upp på sin balkong och började filma mig och mina kompisar trots att det inte fanns någon orsak till det. I det här fallet satt vi bara på gräsmattan, säger Hietala.

Enligt Hietala skulle det ha varit bättre om mannen skulle ha kommit fram till dem för att prata. Fotograferingen kändes provocerande.

Hon säger också att en del av hennes kompisar har blivit fysiskt stoppade, oftast av äldre män. De har ändå bett om ursäkt efteråt, då de har insett att ungdomarna har filmat dem med sin telefon.

Ungdomarna behöver lokaler

Efter att Pargas sålde den gamla ungdomgården Råtthallen har staden sökt efter en lämplig plats för stadens tonåringar utan större framgång. Äldre Pargasbor har kommit med ett antal förslag till Hietala angående var ungdomarna kunde njuta av sommaren, men hittills har inget passat.

- Vissa av oss cyklar eller rör oss till fots så det måste vara nära centrum, säger Hietala.

Enligt en av Hietalas kamrater som helst vill vara anonym vandaliseras mopederna och motorcyklarna om de lämnas utan uppsyn.

- Det får helst vara en rätt öppen plats så jag kan hålla koll på min motorcykel, säger Hietalas kamrat.

Ungdomar i Pargas
Ungdomar i Pargas Bild: Yle/ Adrian Grönqvist ungdomar i pargas

von Haartman tror att mopedrallyt är ett vanligt problem.

- Jag tror att det här förekommer i alla städer. Ungdomarna behöver ett ställe där de kan vara. Dom får gärna hänga vid vårt hus om dom kan bete sig enligt samhällets regler, konstaterar von Haartman.

von Haartman och hennes man har också pratat med ungdomarna i flera repriser.

- Det har fungerat rätt så bra det också. Men det är klart att man blir trött om det ändå fortsätter en längre tid, menar hon.

Ungdomsgården borde ha sommaröppet

Pargas stad försöker fortfarande hitta nya ungdomslokaler, men hittills har man inte fått napp. Hietala föreslår att ungdomsgården i Pargas idrotts- och ungdomsgård kunde vara öppen också under sommaren.

- Där kan man spela biljard och tv-spel och laga mat tillsammans. Det har varit ett trevligt ställe och vi umgås gärna där, säger Hietala.

Kyösti Kurvinen (SDP), ordförande för kulturnämnden i Pargas, är glad över att unga och vuxna nu diskuterar saken tillsammans. Han har ändå inga konkreta svar att ge innan kulturnämnden möts igen.

Kyösti Kurvinen
Kyösti Kurvinen Kyösti Kurvinen Bild: Yle/ Adrian Grönqvist kyösti kurvinen

- Det är klart att ungdomsgården kunde vara öppen under sommarmånaderna. Det är ändå ekonomiskt svåra tider och också kulturnämnden har varit tvungen att skära ner på sin budget. Våra anställda måste också ha semester och då kommer frågan om vikarier in, konstaterar Kurvinen.

Enligt Kurvinen kommer saken att tas upp inom kulturnämnden.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland