Hoppa till huvudinnehåll

Taxiförbundet kräver ingripande mot Uber

Ubers högkvarter i San Francisco
Ubers högkvarter i San Francisco. Ubers högkvarter i San Francisco Bild: EPA/JOHN G. MABANGLO taxibolag

Finlands taxiförbund vill att myndigheterna ska ingripa i olovlig trafikverksamhet. Den amerikanska taxitjänsten Uber sticker särskilt i ögonen.

Uber grundar sig på en mobilapplikation som sammanför kunder och privata chaufförer. Företaget har stött på motstånd i flera länder eftersom det anses konkurrera med etablerade taxitjänster på ojämlika villkor. I Finland måste Uber-chaufförerna ha trafiktillstånd.

- På fältet och på internet kan man se att det finns chaufförer som inte har tillstånd, rätt utbildning eller kunskapsbas. De bryr sig nödvändigtvis inte heller om skatteskyldigheter, pensionsavgifter eller trafikförsäkringskostnader. Mot sådan här verksamhet måste man ingripa, säger taxiförbundets presschef Sakari Lauriala.

Förbundet lämnade i mars in en begäran om åtgärder till Polisstyrelsen angående olovlig trafikverksamhet. Laurila säger att förbundet ännu väntar på resultat.

Polisöverinspektör Risto Lammi från Polisstyrelsen säger att övervakning av persontrafiken onekligen hör till polisens uppgifter men han betonar att det måste ske rättvist, man ska inte utsätta enskilda aktörer.

Uber i motvind i många länder

Taxiförbundet anser att man kunde ta modell från vårt västra grannland.

- I Sverige konstaterade trafikmyndigheterna nyligen att UberPOP-tjänsten helt klart är taxiverksamhet som förutsätter att både företaget och chaufförerna har tillstånd från myndigheterna. Där ser man mycket allvarligare på saken, säger Lauriala.

Uber har stött på problem i många europeiska länder. I Frankrike har verksamheten förklarats olaglig och givit upphov tillvåldsamma protester. Förra veckan meddelade företaget att de lägger ner sin verksamhet i landet.

Lauriala betonar att Taxiförbundet inte motsätter sig digitalisering, nya tjänster eller mobilapplikationer.

- Vi understöder utveckling och deltar själva i den. Men det måste ske med gemensamma regler.

Matti Koivisto/ Eva Brunell

Läs också