Hoppa till huvudinnehåll

Vargkull för första gången på hundra år i Raseborg

Vargkull på fyra ungar i Raseborg.
En vargkull på fyra ungar fotad av en jaktförenings viltkamera. Vargkull på fyra ungar i Raseborg. Bild: Finlands Jägarförbund vargungar,Raseborg

Fyra vargungar fångades för ett par veckor sedan i en lokal jaktförenings viltkamera i gränstrakterna mellan Salo och Raseborg. Det torde vara över hundra år sedan en vargkull har observerats i regionen.

Ett vargpar har i drygt ett år hållit till i området mellan kusten och Salovägen som går genom Svartå och Ingå. Det är frågan om det sydligaste vargreviret i Finland.

Jägare har sett vargarna i samband med älgjakt. Vargarna har också vistats i närheten av betesmarker för får och nötkreatur.

Jägare: Jakt i stamvårdande syfte bör fortsätta

Jägarförbundet säger i ett pressmeddelande vargarna hittills inte har skadat jakthundar eller betesdjur. Det här kan enligt förbundet bero på den täta hjort- och älgstammen i området. Vargarna har med andra ord tillräckligt med annan föda.
Hjort- och älgstammen i regionen är den tätaste i Finland.

I området finns också stora täta och enhetliga skogsområden.

Vargungarna ska nu lära sig att jaga. Vargarnas revir kommer hela tiden närmare större bosättningar, säger Jägarförbundet. Det är viktigt att vargen också i fortsättningen är skygg för människor, tycker jägarna. Förbundet anser att man på så sätt kan undvika skador som vargar möjligen orsakar. Jägarförbundet vill därför att jakt i stamvårdande syfte ska fortsätta.

Naturskyddsförbundet: Bra med mera vargar

Ledande experten Ilpo Kuronen vid Finlands naturskyddsförbund är glad över nyheten om vargungarna.

- Det är som i en människofamilj där man länge har önskat få barn. Det kan inte finnas någon större glädje. Jag hoppas att kullen mår bra och att södra Finlands vargstam växer.

Kuronen vill inte höra om det som jägarna kallar jakt i stamvårdande syfte.

- Det handlar inte om något annat än att jägarna helt enkelt vill jaga varg.

Södra Finland får ta utmaningen när den kommer ifall stammen kan växa sig starkare, anser Kuronen. Vargarna behöver dessutom inte skjutas om man önskar att de blir människoskygga, påminner han.

- De lär sig nog att akta sig när de springer här bland bilar i trafiken.

Han tillägger att det också är möjligt att jaga vargarna längre bort utan att skjuta dem.

Finlands naturskyddsförbund är den största självständiga miljö- och naturskyddsorganisationen i Finland.

Artikeln kompletterades cirka klockan 16.40 med kommentaren från Finlands naturskyddsförbund.