Hoppa till huvudinnehåll

”Adrenalinet och farten är det bästa med kitesurfing”

Karl-Johan "Kamu" Stråhlmann
Karl-Johan "Kamu" Stråhlmann Bild: Yle/Fredrika Sundén kamu stråhlmann

Borgåbon Karl-Johan ”Kamu” Stråhlmann har hållit på med kitesurfing i ungefär sex år. Mest är det farten och adrenalinet som lockar.

Kitesurfing, eller drakflygning, är en idrottsgren som går ut på att man glider längs vattnet på en bräda, med hjälp av en drake som finns uppe i luften. Draken styrs med hjälp av en bom.

I Östnyland finns några tiotal personer som sysslar med kitesurfing. En av dem är Borgåbon Karl-Johan ”Kamu” Stråhlmann.

– Jag har alltid varit intresserad av segling och jobbar också med sådana saker. Jag har sett videor på kitesurfing och tyckte det var häftigt. Så berättade en kompis att han hållit på med det på isen och då tänkte jag att jag måste skaffa utrustning och pröva på det, säger han.

Karl-Johan "Kamu" Stråhlmann
Karl-Johan Stråhlmann är redo att ge sig ut på böljan. Karl-Johan "Kamu" Stråhlmann Bild: Yle/Fredrika Sundén kamu stråhlmann

"Utan vidare bättre i grupp"

Stråhlmann har nu hållit på med kitesurfing i ungefär sex år. Själv surfar han mest ensam, eftersom det är lätt att ge sig ut då han har tid över för jobbet.

– Men det är utan vidare bättre att surfa i grupp av säkerhetsskäl. Dessutom är det kämpigare när man är ensam.

Bland annat måste man hålla reda på en hel del utrustning. Stråhlmanns drake är 13 kvadratmeter stor. De fyra linorna, varav två håller draken på plats och två används för att styra den, är 30 meter långa.

Dessutom har han en bom som han styr draken med, en bräda, en våtdräkt, en flytväst och en gps-klocka. Och förstås, mobiltelefonen i en vattentät påse så att han kan ringa efter hjälp om olyckan skulle vara framme.


Få stränder duger i Östnyland

En orsak till att det inte finns så många med kitesurfing som hobby i Östnyland är att stränderna i regionen inte är de bästa. Många söker sig därför till Nordsjö, Hangö eller utomlands för att kunna utöva grenen.

– Eftersom man har långa linor att rigga upp är det bäst att ha ett öppet fält och en strand som är någorlunda stenfri.

För att man ska kunna utöva grenen krävs egentligen inga andra väderförhållanden än lämpliga vindar. Är vinden för lätt blir det bara pannkaka, och en alltför hård vind är inte rolig heller.

– Ska vi säga från fem meter per sekund och uppåt. Som en van seglare tycker jag mest om då det blåser hårt, nästan upp till stormstyrka. Men det passar kanske inte en nybörjare.

"Njuter av en vacker dag på fjärden"

Stråhlmann skulle rekommendera kitesurfing åt dem som tycker om fart, eftersom det kanske är det roligaste med grenen.

Däremot behöver man inte ha extremt bra kondition. Mycket hänger på teknik, fastän just tekniken kanske inte är det lättaste att lära sig.

– Själv tycker jag det adrenalin- och endorfinkickarna man får är det bästa.

Han tycker också om att kitesurfing är en någorlunda naturvänlig hobby. Man använder sig av vindens kraft och kan njuta av en vacker sommardag genom att glida över fjärden med hård fart.

– Det tycker jag är ganska fantastiskt. Men ibland får man också gråa hår när man ligger i vassen och linorna har trasslat till sig, säger Stråhlmann.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland