Hoppa till huvudinnehåll

Beskedet blir en hård smäll för Salo

Bild på stadshuset i Salo.
Bild på stadshuset i Salo. Bild: Yle/Andy Ödman salos vapen

Microsofts besked om uppsägningar sätter Salo i en svår sits. Stadsdirektören Antti Rantakokko är överraskad av att IT-jätten stänger ner hela enheten i staden.

- Något hade man kunnat förvänta sig, men jag blev överraskad av samarbetsförhandlingarnas storlek, säger Salos stadsdirektör Antti Rantakokko.

Klockan 16.30 meddelade IT-jätten Microsoft att bolaget drar in 2 300 av sina arbetsplatser i Finland, samt att enheten i Salo läggs ner. Beskedet innebär att Salos redan höga arbetslöshetsantal stiger med tusen individer. Samarbetsförhandlingarna inleds nästa vecka.

- Förstås är det en hård smäll för oss, och det kommer att kräva en del för att vända skutan. Arbetslöshetsprocenten kommer att stiga tillfälligt. Det blir svårt att ordna nya arbetsplatser och ny företagsamhet som kan ersätta det som försvinner. Det är det tyngsta med det här, säger Rantakokko.

Salo har en arbetslöshet på 15 procent. Enligt Rantakokko är Microsofts besked ett hårt slag mot stadens ekonomi.

Ett mycket beklagligt beslut för regionen

Direktören för Närings-, trafik- och miljöcentret (NTM) i Egentliga Finland, Kimmo Puolitaival ser beskedet som ett led i regionens svårigheter inom elektroniksektorn.

- De senaste åren har regionen drabbats av dramatiska strukturomvandlingar inom elektroniksektorn. Hittills har vi förlorat 6 000 arbetsplatser. Det här är ett mycket beklagligt beslut om det genomförs.

Enligt Puolitaival kommer NTM, Salo stad, Microsoft och Arbets- och näringsbyrån att ingå ett intensivt samarbete för att se vilka steg som måste vidtas.

- Vi kommer absolut att hjälpa dem som blivit arbetslösa. Det är det viktigaste just nu, säger Puolitaival.

I fjol lyckades enheten i Salo klara sig undan IT-bolagets samarbetsförhandlingar.

Läs också