Hoppa till huvudinnehåll

Bostadsmässan: Husen skulle rivas

Besökare på bostadsmässan 2013 inne i ett av mässobjekten.
En del av bostadsmässans tjusning ligger i att få kika in hos folk. Här från mässan i Hyvinge 2013. Besökare på bostadsmässan 2013 inne i ett av mässobjekten. Bild: YLE/ Linnea De la Chapelle bostadsmässa 2013

Vad får man när man på en gång smäller upp en helt ny stadsdel mitt ute på en åker? Svaret är självklart bostadsmässan.

Husen skulle rivas efter några år för att ersättas av nya.

Mässan som visar upp olika sätt att bo och bygga är för många en nästan rutinmässig sommartradition, ungefär som att besöka den lokala sommarteatern en gång varje sommar.

Men hur många av de som trampar omkring i sommarsandalerna med en karta över mässområdet i handen vet att det hela började för nästan 50 år sedan?

Bild från mässområdet på bostadsmässan i Esbo 2006.
Bostadsmässan 2006 ordnades i Köklax i Esbo. Bild från mässområdet på bostadsmässan i Esbo 2006. Bild: Yle/ Kalevi Rytkölä bostadsmässan i esbo

Det var nämligen då en viss Kalevi Sassi kom på idén som skulle utvecklas till bostadsmässan.

– På 60-talet byggdes det i förhållande mycket höghus, 70 procent av alla bostäder som byggdes. Och enligt enkäter ville folk egentligen ha småhus, radhus och villor, berättar Erkki Kuoppamäki.

I dag är han pensionär, men i nästan ett kvartssekel var han vd för bostadsmässan, från 1977 till 2000.

Växlande utställning för dyr

Sassi kom på att man kunde trumma för alternativ till höghus genom att förevisa byggande och boende på en mässa. Först var tanken att man skulle ha ett fast mässområde där husen skulle stå öppna ett par år efter att de byggts för att sedan rivas och ge plats för nya byggen.

Den idén skulle ha blivit för dyr, så mässan blev i stället ambulerande.

Spindeln i nätet

Sassi var jurist till utbildningen och hade som statstjänsteman jobbat med bostadsfrågor. Han hade det kontaktnät som behövdes för att få alla parter kring samma bord.

– Utan Sassis arbete skulle mässan aldrig ha blivit av. Han fick kommunerna, staten, byggindustrin och bankerna med på noterna så att projektet kunde bli verklighet, säger Kuoppamäki.

Sommaren 1966 grundades Finlands bostadsmässa och 1970 ordnades den första mässan i Tusby. Därifrån har det rullat på med besökarsiffror på flera hundra tusen de bästa åren.

I Helsingfors var besökarantalet alltid lågt, kanske höghusen avskräckte.― Erkki Kuoppamäki

Konstigt fenomen i huvudstadsregionen

När Kuoppamäki ska fundera på de mässor som ordnats i huvudstadsregionen kommer han på en sak som i tiderna förbryllade honom.

– Besökarantalet var alltid lägre i Helsingfors med omnejd än när mässan ordnades runt om i landet. Man skulle tycka att det bor mer folk här och att det därför borde vara tvärtom, men kanske huvudstaden avskräckte och folk tänkte att det bara är höghus, funderar Kuoppamäki.

Av förekomna skäl har mässhusen till en större del varit höghus ju mer centralt områden legat, husen ska säljas och då måste priset ligga på en rimlig nivå. Småhus på dyr tomtmark hittar inte köpare.

En gång bombhotades mässan just före invigningen.

Bombhot och strejker

Under årens lopp hann Kuoppamäki vara med om både ett och annat. Flera gånger har mässan varit i fara att inställas eller försenas.

– I Jyväskylä, nej, Ylöjärvi 1996 var det, då bombhotades mässan just före invigningen. Men polisen tog saken på allvar och lyckades avvärja attentatet, minns Kuoppamäki.

En annan gång utbröt en strejk inom byggbranchen precis när mässhusen skulle bli färdiga.

– Det är kanske bäst att jag inte säger vilket år det var, men i slutändan lyckades vi förhandla med både arbetsgivare och facket så att mässan lämnades utanför strejken, berättar Kuoppamäki.

Bostadsmässor i huvudstadsregionen

År Ort Besökarantal
1970 Tusby 85 000
1974 Kervo 175 000
1977 Vanda 116 000
1981 Helsingfors 61 000
2000 Tusby 271 000
2006 Esbo 174 509
2013 Hyvinge 131 030

Källa: Bostadsmässan