Hoppa till huvudinnehåll

Grekland lämnade in ny ansökan om nödlån

Grekisk flagga i Europaparlamentet i Strasbourg.
En grekisk flagga i Europaparlamentets plenisal i Strasbourg. Grekisk flagga i Europaparlamentet i Strasbourg. Bild: EPA/PATRICK SEEGER europaparlamentet

Grekland har lämnat in en formell ansökan om nödlån till EU:s krisfond. Landet ber om ett treårigt lån från den Europeiska stabilitetsmekansimen ESM.

I ansökan som Yle har tagit del av uppger Grekland att landet eftersträvar att kunna betala sina lån, stabilisera ekonomin och skapa ekonomisk tillväxt.

Grekland har också som mål att få tillräckligt förtroende på marknaderna för att kunna låna av privata aktörer.

Vidare lovar Grekland reformer i skatter och pensioner. En mer detaljerad plan ska lämnas in till institutionerna, det vill säga EU-kommissionen, Europeiska Centralbanken och Internationella Valutafonden IMF på torsdag.

Grekland har också som plan att stanna kvar i euroområdet, står det i ansökan.

Eurogruppens finansministrar kommer att behandla ansökan i ett telefonmöte i dag.

Deadline söndag

Stats- och regeringscheferna gav under tisdagens toppmöte i Bryssel den grekiska regeringen tid till torsdag att komma med ett detaljerat förslag om hur man ska få landets ekonomi på fötter.

EU-ledarna underströk också att tidsfristen går ut på söndag. Alla EU:s 28 medlemsländer samlas då i Bryssel.

Grekland är i akut behov att ett tredje låneprogram. Den 20 juli förfaller en lånerat på 3,5 miljarder till Europeiska Centralbanken ECB.

Om inte Grekland klarar av att sköta den betalningen är det troligt att ECB upphör med nödlånen till de grekiska bankerna. Det innebär att banksystemet i Grekland kollapsar och landet tvingas lämna eurosamarbetet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes