Hoppa till huvudinnehåll

Namninsamling mot Fennovoima över förväntan – 36 000 skrev på

Juha Aromaa, informatör på Greenpeace.
Juha Aromaa lämnade över protestlistan mot Fennovoima. Juha Aromaa, informatör på Greenpeace. Bild: Yle/Niklas Evers juha aromaa

Greenpeace lämnade i dag klockan 12 in sin protestlista mot Fennovoimas kärnkraftprojekt till Arbets- och näringsministeriet. På en knapp vecka har listan samlat över 36 000 namn.

Insamlingens huvudmål var 35 000 namn och uppslutningen är över förväntningarna säger Greenpeaces informatör Juha Aromaa.

- Vi är hemskt glada att folk insett att det är dags att få slut på den här farsen med Fennovoima. 36 000 är många namn och vad jag hann se snabbt på listan fanns det också en hel del från svenska Österbotten, från Korsnäs till Karleby, säger Aromaa.

Greenpeace informatör Juha Aromaa överlämnar protestlista mot Fennovoima till Arbets- och näringsministeriet.
Protestlistan överlämnades vid lunchtid. Greenpeace informatör Juha Aromaa överlämnar protestlista mot Fennovoima till Arbets- och näringsministeriet. Bild: Yle/Niklas Evers juha aromaa

Listan lämnades in till ministeriet under odramatiska omständigheter. Näringsminister Olli Rehn, som listan skulle överlämnas åt, meddelade på förhand att han inte kunde närvara under överlämningen.

Men då Aromaa tillsammans med två andra Greenpeaceaktivister stegade in på ministeriet möttes de i dörren av Rehn själv som lämnade byggnaden.

- Han hade säkert bråttom någonstans, säger Aromaa.

För Greenpeace är kärnkraftsmotståndet i första hand en miljöfråga, men då frågetecken dykt upp både kring det inhemska ägandet i projektet, ryska Rosatoms roll och kärnkraftverkens lönsamhet i framtiden präglas motståndet mot Fennovoima allt mer av ekonomiska frågor.

- Det här kommer att bli dyrt för Finand om vi inte får slut på det. I hela västvärlden investerar man i förnybar energi och moderna elförsörjningssystem medan vi fortsätter med Sovjettidens centraliserade lösningar. Det här måste vi få ett slut på.

Vad väntar ni er av ministeriet nu?

- Bygglovet kan inte beviljas. Och det beslutet borde komma så snabbt som möjligt, helst inom några timmar.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes