Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland: Srebrenica inte folkmord

Kvinna på minnesplasten Potocari nära Srebrenica
Kvinna på minnesplasten Potocari nära Srebrenica Kvinna på minnesplasten Potocari nära Srebrenica Bild: AFP / Lehtikuva massakern i srebrenica

Ryssland har stoppat en resolution i FN:s säkerhetsråd som kallar massakern i Srebrenica för folkmord. Benämningen folkmord skulle öka de regionala spänningarna anser Ryssland.

Omröstningen skulle ha ägt rum på tisdag men sköts upp med en dag när Storbritannien och USA försökte få Ryssland att inte lägga in sitt veto, men de misslyckades.

Ryssland hade i stället föreslagit att massakern kallas för ett av "de mest allvarliga brott som bekymrar det internationella samfundet".

Vitalij Churkin, Rysslands FN-ambassadör, sade före omröstningen att "Vår röst emot ... betyder inte att vi är döva för offrens lidande i Srebrenica och på andra håll i Bosnien och Hercegovina".

Serbien medger "allvarligt brott"

Serbien ogillar termen folkmord men medger att ett "allvarligt brott" ägde rum, och varnar för att resolutionen ökar spänningarna i Bosnien.

Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag anser att massakern i Srebrenica var ett folkmord.

I juli 1995 dödade bosniska serber 8 000 muslimska män och pojkar i enklaven Srebrenica, utlyst till säkerhetszon av FN.

Precisering gjord 10.7.2015: Början av sista meningen ändrad till " I juli 1995..."