Hoppa till huvudinnehåll

Dubbelt fler tips om skattefusk via webben

Tio euros sedlar.
Tio euros sedlar. Bild: EPA/VALDA KALNINA tio euros sedlar

Skatteverkets elektroniska blankett för anmälning av skattefusk har lett till att antalet tips i år förväntas bli mer än dubbelt fler än i fjol. Den elektroniska blanketten har även lett till att hanteringen av tipsen blivit effektivare.

Tipsblanketten på webben har tagits i bruk i år och hela 80 procent av alla tips kommer den vägen. De flesta tipsen kommer från kunder och en del från arbetstagare.

- Till exempel på en restaurang märker kunder ofta att hela beställningen inte slås in i kassan, ibland slår man in endast priset för maten medan priset för drycken lämnas utanför kassan, säger Merja Jämsä från Skatteverkets Företagsbeskattningsenhet.

Under sommaren har det dykt upp fall där arbetstagare rapporterat att en del av försäljningsintäkterna på handelsträdgårdar verkar gå direkt i företagarens ficka, berättar Jämsä. Arbetstagare vars rättigheter inte respekterats har också använt sig av tipsblanketten.

- Under våren hade vi ett fall med en låssmed som avskedat sin anställda då denne krävt ett ordentligt arbetsintyg och lön via skattekortet. Sådana fall tar vi itu med.

Ännu ingen ny personal

Antalet tips har blivit markant flera, men än så länge har Skatteverket inte anställt ny personal för att gå igenom tipsen. En orsak till att de 13 personer som hittills jobbat i gruppen har klarat av uppgiften är att granskningen av tipsen delvis har kunnat automatiseras i och med den elektroniska blanketten.

Förstärkning behövs ändå och i höst utökas gruppen antagligen med två tjänster till.

Alla tips läses igenom, men endast hälften av dem leder till vidare utredningar. En av orsakerna till detta är att resurserna inte är tillräckliga, men det kommer också in en del tips som inte går att använda.

- Någon gång har det hänt att den ena partnern efter en skilsmässa anmält den andra för skattefusk för att försöka hämnas. Vi märker ändå ofta väldigt snabbt att tipset inte är relevant och i sådana fall avbryts utredningen, säger Jämsä.

Den vanligaste orsaken till att tips inte går att följa upp är ändå att de är för otydliga.

- Argumentet att ”jag känner på mig att någon fuskar” håller tyvärr inte utan det måste finnas något konkret att ta fasta på, säger skattegranskningschef Heimo Säkkinen.