Hoppa till huvudinnehåll

Ficktjuvar i farten i Åbo

Grönsakshandel på Salutorget i Åbo.
Ficktjuvar rör sig där det är mest liv och rörelse i staden, på Salutorget och kvarteren i närheten. Grönsakshandel på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström grönskashandlare

Åbopolisen har ökat sin närvaro på salutorget på torghandlarnas begäran. Sommaren är högsäsong för ficktjuvar.

Ficktjuvar rör sig där det är mest liv och rörelse i staden, på salutorget och kvarteren i närheten. Enligt polisen lönar det sig att ha koll på väskan och plånboken medan man handlar på torget.

Ficktjuvar kan också använda sig av olika knep, till exempel jobba i par så att den ena drar till sig offrets uppmärksamhet medan partnern nappar plånboken.

Poliser på Salutorget i Åbo.
Äldre konstapel Jutta Store och överkonstapel Riku Sukari patrullerar på torget. Poliser på Salutorget i Åbo. Bild: Yle/Lotta Sundström åbopolisen patrullerar oftare på torget efter att torghandlare klagat.

Ring alltid polisen

Även om chansen att få tillbaka bestulen egendom inte alla gånger är så stor uppmuntrar polisen till att alltid anmäla stölden. Det lönar sig att ringa direkt, säger Jutta Store vid Åbopolisen. För det första kan det finnas en patrull i närheten som genast kan ingripa. För det andra kan resurser läggas in där de behövs då polisen känner till hur mycket det verkligen händer till exempel på torget.

- Man ska alltid ringa och det är 112 som gäller i akuta situationer.

I veckan behandlas ett antal fall i Åbo tingsrätt där flera av ficktjuvarnas offer var äldre människor. Att just äldre människor drabbas är inte ovanligt, säger Store. Det beror delvis på att äldre människor i större grad bär kontanter med sig i plånboken.

Romska tiggare har ibland pekats ut som syndabock gällande brottsligheten i närheten av torget. Enligt Store är det en snedvriden bild av verkligheten.

- Nog har det kommit klagomål om romska tiggare också. Men statistiken visar ändå att av de brott som begås, till exempel ordningsförseelser, så är det finländare som står för det mesta.

Även om en del råkat ut för ficktjuvar vill Store poängtera att det nog är tryggt att röra sig på torget, speciellt dagtid. Polisens närvaro på torget brukar ha omedelbar effekt.

-Det finns ingen orsak att undvika torget, men det är bra att vara medveten om att sådant här händer så man kan vara försiktig, säger Store.

Artikeln har uppdaterats kl. 14.48.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland