Hoppa till huvudinnehåll

Guider räddar vilsna turister mellan flygplatsen och Ringbanan

Tågtidtabell
Ringbanan öppnade den 1 juli. Första dagen hade den 80 000 passagerare. Tågtidtabell Bild: Yle ringbanan

Det har visat sig vara problematiskt att hitta till de tillfälliga bussarna mellan Ringbanans nästsista station och flygplatsen.

Därför har Helsingforsregionens trafik HRT kallat in extra personal som guidar passagerarna.

- De största problemen har uppstått på flygplatsen. Där finns så många ingångar så det har varit svårt att hitta till den rätta bussen. Därför har vi haft ganska många guider där som har försökt hjälpa passagerarna så mycket som möjligt, säger Suvi Rihtniemi vd för HRT.

HRT:s guider finns både på terminalerna och på den nästsista stationen Aviapolis.

Rulltrapporna som kommer att gå närmare terminalerna tas i bruk först i oktober eller i början av november.

Flygplatsens station öppnar på fredag

På fredag öppnas också ändstationen vid flygplatsen. Men först om tre till fyra månader kommer passagerarna att kunna ta sig rakt till terminalerna från stationen.

- När flyplatsstationen öppnar har vi ännu bussar därifrån till flygplatsen. Bara en av rulltrapporna från stationen är i bruk och rulltrapporna som kommer att gå närmare terminalerna tas i bruk först i oktober eller i början av november.

Guider behövs också då den sista stationen öppnar

Dessutom kommer guiderna att finnas kvar också efter att flygplatsens station har öppnat.

- Vi beslöt att guiderna får fortsätta åtminstone tills turistsäsongen är över. Och behövs det hjälp efter det kan de fortsätta ända fram till oktober-november.

Den som ändå helst vill gå sträckan mellan flygplatsens station och terminalerna kan vänta sig en promenad på 400 meter mellan stationen och terminal 1 och 800 meter mellan stationen och terminal 2.