Hoppa till huvudinnehåll

Kan nytt reformpaket förhindra grexit?

Greker protesterar för nej-sidan i folkomröstning.
Grekerna röstade ner det förra förslaget från långivarna i folkomröstningen i söndags. Alexis Tsipras menar att det ger honom ett klart mandat för förhandlingar med långivarna. Greker protesterar för nej-sidan i folkomröstning. Bild: EPA folkomröstning

Greklands regering väntas på torsdagen offentliggöra ett nytt reformpaket i utbyte mot fortsatt stöd. Om paketet inte möter långivarnas förväntningar kan landet tvingas överge euron.

Greklands regering väntas i dag offentliggöra ett nytt reformpaket i utbyte mot ett nytt stödpaket.

Reformpaketet anses vara sista chansen för premiärminister Alexis Tsipras att rädda Grekland från en så kallad ”grexit”, alltså att landet tvingas lämna eurosamarbetet.

Om det grekiska förslaget inte motsvarar långivarnas förväntningar är det osannolikt att Grekland får ett nytt stödpaket.

Landet är i desperat behov av nya stödlån, för att kunna betala av de skulder som har förfallit och förfaller inom kort.

Löften om omfattande reformer

Greklands premiärminister Alexis Tsipras lovade på onsdagen då han deltog i en session i Europaparlamentet att hans regering är beredd att göra omfattande reformer för att hålla kvar landet i euron.

Han poängterade ändå att stödpaketet då inte får fortsätta strypa det grekiska folket ekonomiskt, utan ge en möjlighet för landet att återhämta sig.

– Vi behöver ett avtal med våra eurogrannar som visar tecken på att vi på lång sikt tillåts lämna krisen bakom oss. En överenskommelse som visar att det finns ljus i ändan av den mörka tunneln, sade Tsipras.

– Vi behöver en överenskommelse som är både socialt rättvis och ekonomiskt hållbar, en överenskommelse som gör det möjligt att minska på arbetslösheten och sporrar företagandet.

Grekland lämnade på onsdagen in en officiell ansökan till eurozonens stabilitetsfond ESM om ett treårigt lånepaket som kan hänga på hur reformförslaget ser ut.

Greklands långivare vill att Grekland gör en lång rad reformer i den offentliga förvaltningen och bland annat förnyar sitt skattesystem, reformerar pensionssystemet och åtgärdar den utbredda politiska nepotismen.

Långivarna har också krävt att skattelättnader för bland annat de grekiska öarna, skeppsredarna, ortodoxa kyrkan och anställda vid försvarsmakten slopas.

Bankerna hålls stängda

I Grekland håller bankerna sina dörrar stängda fram till måndag, då det borde vara klart om det blir något nytt stödpaket.

Regeringen bestämde också att förlänga begränsningarna på hur mycket pengar grekerna får lyfta per dag, för att bankernas kontanter inte ska ta slut.

Bristen på kontanter hotade bli akut efter att Europeiska centralbanken ECB frös nödfinansieringen av de grekiska bankerna, efter att landet inte betalade av ett IMF-lån på 1,6 miljarder för en dryg vecka sedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes