Hoppa till huvudinnehåll

Karijärvi kursgård är fortfarande till salu

karijärvi kursgård i borgå
Arkivbild. karijärvi kursgård i borgå Bild: YLE/Stefan Härus karijärvi kursgård

Gemensamma kyrkorådet i Borgå förkastade det enda anbudet på Karijärvi kursgård. På hösten ska man försöka sälja stället på nytt - om inte försäljningen stoppas.

Endast en köpare hade visat intresse för att köpa Karijärvi kursgård som ägs av församlingarna i Borgå. På torsdagen beslöt gemensamma kyrkorådet att inte godkänna det enda anbudet.

– Det har kommit endast ett anbud på gården och det var alldeles för lågt för att kunna godkännas. Så vi förkastade anbudet och beslutade att fortsätta försäljningen av Karijärvi på hösten, säger Ingolf Lindén.

Lindén är ordförande för den svenska gruppen i gemensamma kyrkofullmäktige. Han säger att hösten lär ska vara en lägligare tid att försöka sälja.

Försäljningen kan stoppas

En namninsamling mot försäljningen av kursgården hade samlat in cirka 1200 namn, och den lämnades in före mötet. Ett fullmäktigeinitiativ mot försäljningen har också lämnats in tidigare och namninsamlingen var ett stöd för det.

– Det beslöts att frågan går till gemensamma kyrkofullmäktige till behandling om en dryg månad, säger Ingolf Lindén.

Namninsamlingen ska behandlas för första gången den 20 augusti, sedan lär det räcka en stund innan kyrkofullmäktige kan rösta om saken. Enkel majoritet räcker dock inte.

– Det fodras en kvalificerad majoritet när man ska sälja.

Försäljningen av Karijärvi kan alltså stoppas om tillräckligt många vill det.