Hoppa till huvudinnehåll

Lediga studerande anses lata

Bild från Unsplash.com
Bild från Unsplash.com Bild: Brooklyn Morgan /Unsplash sommar,ledigt

Studerande i Finland förväntas slita för sina studiepoäng från höst till vår och därefter jobba så mycket de hinner under sommaren. Men om man helt enkelt behöver vara ledig, är det okej? Eller stämplas man då som lat?

På Yle Uutiset har en artikel om en studerande med sommarlov väckt många reaktioner. Den studerande i fråga har samlat på sig så många studiepoäng under läsåret att han får studiestöd också under de två månader han nu är ledig.

Diskussionen har gått het om det är okej eller inte att frivilligt avstå från att sommarjobba. Den studerande har på grund av reaktioner, också av sina nära och kära, valt att inte gå ut med sitt namn i artikeln. Han menar att man i dagens samhälle förväntas jobba och anses vara lat om man inte gör det. Vissa tycker ändå att det är självklart att också studerande förtjänar semester, eftersom de som är i arbetslivet naturligt har semesterveckor.

Sidojobb möjliggör ledighet

Marcus Landgärs studerar i Vasa och har även han valt att vara ledig så mycket som möjligt i sommar.

Det känns bra att vara ledig två månader, just för att jag kämpat stenhårt med både jobb och studier samtidigt under resten av året.

- Jag har jobbat på sidan om studierna under året och läste en kurs i juni så jag fick studiestöd. Det har gjort att det ekonomiskt går ihop för mig. Det känns bra att vara ledig två månader, just för att jag kämpat stenhårt med både jobb och studier samtidigt under resten av året.

Marcus har själv inte fått kommentarer om att han är lat som inte jobbar och enligt honom är det lite väl hårt att stämpla någon utan att veta orsaken till ledigheten.

- En god vän till mig studerar så hårt under läsåret att hon inte ens hinner komma med på många evenemang. Det gör hon för att hon vill kunna resa på sommaren. Jag har svårt att se att en sådan person kan kallas lat.

Marcus Landgärds
Marcus Landgärds har gjort sig förtjänt av sommarledighet. Marcus Landgärds Bild: privat bild marcus landgärds

Eget ansvar att månaderna räcker till

I dagsläget får man studiestöd från FPA för nio månader per år och man kan ansöka om stöd också under sommaren. Då krävs det bland annat att man avlägger studiepoäng också i juni. FPA menar att det inte är meningen att man ska utnyttja systemet för att sedan vara helt ledig i juli och augusti, men att det inte heller är förbjudet. Det gäller ändå att själv hålla koll på hur många stödmånader man använder så att de räcker till för hela ens studietid. Varje år tar nämligen stödmånaderna slut för tusentals studerande före de avlagt sin examen.

Plånboken styr

Ekonomin är den främsta orsaken till att studerande jobbar under sommarmånaderna. Det är helt enkelt svårt att leva på studiestödet, också under resten av året, utan att ha en liten extra kassa att ta från. De som studerar ska ju också bo någonstans under årets tolv månader medan de endast får stöd för nio, vilket gör det självklart att man behöver en extra inkomst.

För många är också en anledning till att jobba rädslan för att det inte ska se bra ut i CV:t för framtida arbetstagare om man varit ledig. Det är ändå inte något som oroar Marcus.

- Jag har tidigare somrar jobbat med det som rör mina studier så jag har fått både erfarenhet och kontakter. Jag är därför inte rädd för att det kommer påverka mig i framtiden att jag har ledigt just den här sommaren.

Om det är ekonomiskt möjligt kan det alltså vara bra att ta sig lite ledigt under sommaren. Kanske det kan ses som ett tecken på mognad att man väljer att återhämta sig då man faktiskt behöver det, för att komma tillbaka till studierna med ny energi på hösten.