Hoppa till huvudinnehåll

Manliga friluftslekar: Stå på hästryggen

Ett sätt att förr i tiden bevisa att man var en modig och stark karl var att man kunde stå på en hästrygg. Olika formers balanseringar var också allmänna. Här är några exempel.

En man håller i en stång med två händer och sina fötter och hänger i den. Bilden är tagen 1930 i Sund, Åland.
En man håller i en stång med två händer och sina fötter och hänger i den. Bilden är tagen 1930 i Sund, Åland. Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet göra grisar

Göra grisar

En person fattar tag med händerna om en stång, som är upplagd på lämpligt vis i manshöjd, på axlarna på två personer, takbjälken inne i en stuga eller liknade. Man skall nu lyfta upp fötterna bakåt och knäppa även dem om stången. Kroppen hänger nu med ryggsidan uppåt. Det gäller nu att lyfta upp kroppen och dunka ryggen mot stången samt återta förra ställningen.

En man leker leken "sko tuppen", där han balanserar sittande på en stång. Bilden är tagen 1931 i Ingå.
En man leker leken "sko tuppen", där han balanserar sittande på en stång. Bilden är tagen 1931 i Ingå. Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet sitta på en stång

Sko tuppen

Man skall sitta på en stång eller stör, som är lagd mellan två stöd, stolar bänkar, stubbar eller dylikt, 1 m från marken och 2-3 m från varandra. Benen skall vara raka och korslagda på stången, armarna lyftna utåt och det gäller att balansera med armarna, så att man hålls att sitta på stången.

Ibland håller man en käpp i händerna för att lättare hålla balansen. Det gäller att sitta längst på stören utan att falla ned.

En man står på en hästrygg. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Åland.
En man står på en hästrygg. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Åland. Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet stå på hästryggen

Stå på hästryggen

Man brukar visa sitt mod och balans genom att stå på hästryggen även när den springer.

En man balanserar på en stång som bärs av två män. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Åland.
En man balanserar på en stång som bärs av två män. Bilden är tagen 1930 i Jomala, Åland. Bild: Maximilian Stejskal 1930, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet gå på stången

Gå på stången

Överallt på landet är det vanligt, att man går balansgång på en stång som är upplagd mellan två stöd. Då man går en hel stång utan att falla kallas det att ”tjäna bond." För att visa sin skicklighet brukar man under balansgången ta av sig rocken eller något annat plagg samt ånyo ta på sig den utan att falla ned.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.