Hoppa till huvudinnehåll

Skadad hand ändrar festspelsprogram

Henri Sigfridsson, konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm
Henri Sigfridsson Henri Sigfridsson, konstnärlig ledare för Musikfestspelen Korsholm Bild: Svenna Martens/KMF musikfestpelen

Pianisten Henri Sigfridsson har en belastningsskada i höger hand. Det här innebär ändringar i programmet vid Musikfestspelen Korsholm. Sigfridsson kommer att spela musik som är komponerad för pianister som spelar med bara vänster hand.

Det var bland annat tänkt att Sigfridsson skulle ha framfört verk av George Gershwin och Leonard Bernstein i arrangemang för två pianon tillsammans med sin hustru Akiko Sigfridsson. I stället spelar han verk komponerade för vänster hand av Manuel Ponce, John Corigliano och Leopold Godowski.

Andra artister tar över

Vid flera konserter ersätts Henri Sigfridsson av andra pianister. Specialisten på nutidsmusik, Risto-Matti Marin spelar Mathew Whittalls beställningsverk Devils Gate, som har sitt uruppförande måndagen den 3 augusti i Vasa stadshus.

Liedackompanjatören Tuula Hällström uppträder med Sibelius sånger som framförs av mezzosopranen Laura Nykänen och basen Sami Luttinen i Vörå kyrka. Musikfestspelens unga konstnär för i år, pianisten Marko Hilpo kommer också att ersätta Henri Sigfridsson.

Men i sin egenskap av konstnärlig ledare deltar Henri Sigfridsson ändå under hela musikfestspelen.

Lättare musik

- Årets musikfestspel har musik som kanske är nyare och lättare än tidigare, säger styrelseordförande Bo Kronqvist. Även om den klassiska kammarmusiken nog finns kvar.

Årets tema är Den nya världen och mycket av den musik som spelas anknyter till de amerikanska kontinenterna. Det blir musik av Philip Glass och Samuel Barber. Det latinamerikanska representeras av Astor Piazzola och Heitor Villa-Lobos.

Och ännu ett uruppförande kan festspelen presentera. Nämligen If;even If;than av Iikka Kotaja. Henrik Sandås på bandoneon och stråkkvartetten Artende uppträder på Ritz.

- Det är alldeles fantastisk musik, lovar Henrik Sandås.

Måndagen den 3 augusti uppträder ryska kvartetten Rastrelli Cello Quartet med rock- och populärmusik i stadshusets trappa.

För den som vill ha biljetter gäller det som vanligt att vara ute i god tid.

- Slutkonserten och trappkonserten brukar snabbt bli slutsålda, säger Bo Kronqvist.

Läs också