Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön har Finlands långsammaste mobilnät

Närbild på dator och smarttelefon.
De snabbaste och långsammaste nätförbindelserna finns i Åboland. Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Det finns stora skillnader på nätuppkopplingshastigheten i olika delar av landet. Enligt en jämförelse som Yle Uutiset gjort finns både de långsammaste och snabbaste näthastigheterna i Åboland.

Om du hör till Kimitoöns befolkning sliter du officiellt med landets långsammaste nät. Tredje långsammaste surfmöjligheterna har de som bor i Pargas.

Bland de snabbaste nätuppkopplingshastigheterna finns Salo som tog brons, och blev alltså trea. Också Nådendal och Reso hittas bland de top tio snabbaste. Jämförelsen baseras på Aalto universitets insamlade uppgifter.

Undersökningen har gjorts med tjänsten Nettitutka, som är en mobilapplikation som används för att kolla nätuppkopplingens hastighet. I statistiken som Yle Uutiset sammanställt betyder "fast förbindelse" inte det samma som kabelnät, utan hastigheten på wlan-basstationen som mobilapparaturen använder.

På basen av hastigheterna som uppmätts har ett medeltal sammanställts, och det är det medeltalet som utgör statistiken.

Det är alltså viktigt att notera att det inte rör sig om kabelburet internät, utan om mobila internetoperatörer.

Här (på finska) hittar du en karta över hur läget ser ut i olika delar av landet.

Artikeln är uppdaterad klockan 12.55 den 12 juli 2015. Undersökningens forskningsunderlag har specificerats: det rör sig enbart om mobila nät.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland