Hoppa till huvudinnehåll

Sarah Nedergård: Jag lever i en värld av nej

Sarah Nedergård
Sarah Nedergård Bild: Yle/Petter Sandelin sommarprat 2015

Sarah Nedergård är van att jämföras med hundratals andra kvinnor som delar samma dröm. Att stå i strålkastarljuset och höra publikens jubel är ett mål som hon ständigt måste jobba stenhårt för.

Sarah kommer från Sundom i Vasa. Hon är musikalartist. Hon lever i en kappsäck och måste konstant anpassa hela sitt liv enligt jobbet.

Hon har bland annat uppträtt framför Benny Andersson under auditionprocessen inför Kristina från Duvemåla på Svenska Teatern. Det blev ingen roll.

Det blev ingen roll i Mamma Mia heller. Sarah snubblade på målsnöret. Hon blev bitter, men inte för en längre period. Det hör till yrket och det finns ständigt nya drömmar att jaga.

I sitt yrke som musikalartist möts hon så gott som dagligen av fördomar och jantelagen. Sarah har valt att inte ta den till sig. Hon tycker att alla har den grundläggande rättigheten att bli uppmuntrade istället för neddragna. Hon önskar att hennes egna framtida barn inte ska behöva stå ut med jantelagen.

Via musikalvärlden har Sarah kommit i kontakt med människor med samma ambitioner som hon själv. Hennes liv har berikats av alla personligheter hon kommit i kontakt med tack vare sitt yrke. Sarah förespråkar öppenhet och tolerans. Man ska få vara den man vill. Alla duger som de är. Ingen får en etikett. Att döma andra kommer inte på frågan.

Sin unga ålder till trots har Sarah mer livserfarenhet än de flesta. Sarahs värld är öppen och fri från fördomar. Hon måste ofta byta stad, lägenhet, språk, kolleger, arbetsgivare och lön. Det är en livssituation hon trivs med. Hon lever, trots allt, sin dröm.

Den här musiken spelar Sarah Nedergård i sitt sommarprat:

Sarah Nedergård sommarpratade i Yle Radio Vega fredagen den 10 juli kl.10.05 och 18.03. Du kan också lyssna på hennes sommarprat via Yle Arenan.

Här hittar du Vegas sommarpratare 2015.

  • Räddningsbåten Helga fortfarande på havets botten

    Olycksutredningscentralen har inlett utredning om händelsen.

    Räddningsbåten Helga som stötte på grund i lördags under ett räddningsuppdrag har inte ännu bärgats. Olycksutredningscentralen utreder händelsen.

  • Yle Nyhetsskolan: I karantän med en covid-19 patient

    Hela Alvas familj försattes i karantän.

    Det här är Alvas berättelse om hur frustrerande det var att tvingas leva i karantän efter att hennes syskon testat positivt för corona. Skolgången per distans var jobbig och tiden blev lång. Till slut gjorde hon storstädning och målade om hela sitt rum. Familjen vill vara anonym, därför är Alva inte 17 åringens riktiga namn.

Läs också

Nyligen publicerat - Vega