Hoppa till huvudinnehåll

SvD: EU godkänner språktest för invandrare

Europadomstolen i Luxemburg.
EU-domstolen i Luxemburg. Europadomstolen i Luxemburg. Bild: EPA/NICOLAS BOUVY eu-domstol

EU har godkänt ett språktest som Nederländerna vill att invandrare från länder utanför EU genomför, skriver Svenska Dagbladet.

Målet är att invandrare ska tvingas ta ett integrationsprov för att sedan kunna återförenas med anhöriga som redan beviljats uppehållstillstånd i Nederländerna.

Integrationsprovet har kritiserats men godkänns av EU-domstolen i Luxemburg. Fallet kan komma att påverka familjeåterföreningspolitiken i hela EU. Domstolen ser inte provet som ett hinder för invandrare som vill återförenas med sina familjer.

Provet kan tas vid ambassader och består av muntliga och skriftliga språktest på grundläggande nivå. Dessutom testar det också ens kunskaper om det nederländska samhället.

Personer med psykisk eller fysisk nedsättning behöver inte ta provet, men kan fortfarande nekas uppehållstillstånd av andra orsaker.

Syftet med proven ska vara att integrera nya medborgare i samhället, anser EU-domstolen. Därför får man inte införa integrationstest med syftet att sparka ut personer ur landet.

Personer som bott längre än fem år i Nederländerna får alltså inte tvingas att genomföra integrationsprovet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes