Hoppa till huvudinnehåll

U-S-A, U-S-A, U-S-A!

Parad för USA:s VM-guldmedaljörer i fotboll.
Parad för USA:s VM-guldmedaljörer i fotboll. Bild: Yle / Christian Vuojärvi dam-vm

Som en stor idrottsvän och en än större vän av finländsk landslagsfotboll så drömmer jag då och då om att se landslagsherrarna kvalificera sig för ett VM eller EM. Inte ens i mina vildaste fantasier drömmer jag om att Finland en dag kommer att vinna fotbolls-VM. Varken dam- eller herr-VM.

Så jag kommer aldrig att komma närmare att fira ett VM-guld än fredagens parad för USA:s gulddamer i centrala New York. Inte för att jag känner mig som amerikan, men jag råkar nu tillfälligt bo här.


Att amerikanerna vet hur man skall hylla sina idrottshjältar gick inte att ta miste på. Gatorna var smockfulla av fans ända från Battery Park till City Hall, det vill säga rutten som allmänt kallas Canyon of Heroes. Utöver guldhjältarna så kunde man också skymta politiker som New Yorks guvernör Andrew Cuomo och New Yorks borgmästare Bill de Blasio i kortegen.


Damidrotten och damfotbollen hamnar dessvärre ofta i skuggan av herrarna. Lyckligtvis finns det ljusglimtar. Den nyss avslutade VM-turneringen var exempelvis en enorm succé i USA.


VM-finalen mellan USA och Japan snittade över 25 miljoner tittare, vilket är rekord för en fotbollsmatch i USA. Till och med mer imponerande var att tittarsiffran var större än för de avgörande finalmatcherna i NBA och Major League Baseball. Den sjätte och avgörande finalen i NHL mellan Chicago och Tampa Bay kom inte ens i närheten med 7,6 miljoner tittare.