Hoppa till huvudinnehåll

Finland hemlighåller sin ståndpunkt i Greklandsfrågan

Stora utskottets mötesrum i riksdagen.
Stora utskottets mötesrum i riksdagen. Stora utskottets mötesrum i riksdagen. Bild: Lehtikuva stora utskottet

EU-ministersutskottet och riksdagens stora utskott har idag beslutat om Finlands ståndpunkt i frågan om Greklands reformförslag. Efter långa förhandlingar röstade stora utskottet fram en ståndpunkt som ännu är hemlig.

– Vi vill hålla Finlands ställning i förhandlingarna så stark som möjligt. Därför berättar vi inte vad vi kommit fram till, säger Olli-Pekka Heinonen, statssekreterare under finansminister Alexander Stubb (Saml).

Oppositionen fick ta del av EU-ministerutskottets beslut strax innan stora utskottets möte. Det gjorde processen svårare.

– Det är problematiskt att stora utskottet får information så här sent. Oppositionen hade inga förutsättningar att skapa en gemensam linje med regeringen med så här kort tidsfrist, säger Tytti Tuppurainen (SDP), andra vice ordförande för stora utskottet.

Paavo Arhinmäki (VF) säger att regeringen har rätt att besluta att ståndpunkten är hemlig.

– Oppositionen får inte berätta vad Finlands ståndpunkt är eller vilka alternativ som röstades om. Till exempel jag framförde ett alternativt förslag, säger han.