Hoppa till huvudinnehåll

Manliga friluftslekar: ta sticka från långbänken

Här är tre olika manliga friluftslekar som är mer eller mindre akrobatiska.

En man leker leken "gå omkring spisjärnet", där han hänger i järnstören i en öppen spis. Bilden är tagen 1937 i Korsnäs, Harrström.
En man leker leken "gå omkring spisjärnet", där han hänger i järnstören i en öppen spis. Bilden är tagen 1937 i Korsnäs, Harrström. Bild: Maximilian Stejskal 1937, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet gå omkring spisjärnet

Gå omkring spisjärnet

Det kallas att tvinna sig kring en stör då man sticker en stör i marken så att den står stadigt. Därefter fattar man med vänstra handen tag i stören ungefär en halv meter från marken.

Armen håller man alldeles rak. Den högra armen böjes vid armbågen och man tar grepp omkring stören intill högra sidan. Man tar några hastiga steg, varefter man snurrar runt stören. Benen hålls då rakt utåt.

Inomhus snurrar man runt den järnstör, som bär upp ungskåpan i de stora, öppna spisarna eller ugnarna. Ibland tävlar man om vem som kan snurra runt de flesta gångerna. Den som är riktigt skicklig brukar göra provet med endast en hand.

En man leker leken "ta sticka från långbänken", där han står på en bänk och hukar sig. Bilden är tagen 1936 i Strömfors, Kungsböle.
En man leker leken "ta sticka från långbänken", där han står på en bänk och hukar sig. Bilden är tagen 1936 i Strömfors, Kungsböle. Bild: Maximilian Stejskal 1936, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet ta sticka från långbänken

Ta sticka från långbänken

En person ställer sig att stå på bänken bakom stickan, böjer sig ned och sticker händerna mellan benen samt griper tag i långbänkens sidor. Det gäller nu att böja sig så mycket framåt, att man med munnen kan ta upp stickan.

Ett annat sätt är, att man stöder sig på händerna och armbågarna och raklång och parallell med bänken ta stickan med munnen.

En man leker leken "taga pengen från bordet med munnen". Bilden är tagen 1930 i Närpes, Kalaks.
En man leker leken "taga pengen från bordet med munnen". Bilden är tagen 1930 i Närpes, Kalaks. Bild: Maximilian Stejskal 1931, med tillstånd av Svenska litteratursällskapet/Folkkultursarkivet taga pengen från bordet med munnen

Taga pengen från bordet med munnen

Man placerade handflatorna på bordsytan intill kanten, stödde magen mot armbågarna samt rätade ut kroppen i vågrät ställning. I denna ställning skulle man nu taga med munnen en slant från bordsytan utan att böja ryggen, endast luta sig framåt.

Ur Maximilian Stejskals doktorsavhandling "Folklig idrott" från 1954.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.