Hoppa till huvudinnehåll

Trädgårdsodlare tar regnig sommar med ro

Leif Blomqvist i regnet med nyplockade jordgubbar
Leif Blomqvist i regnet med nyplockade jordgubbar. Leif Blomqvist i regnet med nyplockade jordgubbar Bild: YLE/Patrik Enlund plantor,Plantskola,äppelträd,Leif Blomqvist,bärbuskar,Plantskola,blomqvists trädgård

Ännu har trädgårdsdepressionen inte slagit till, men visst tär det eviga regnandet på humöret, säger trädgårdsodlare Leif Blomqvist i Lepplax. Mera sol behövs för smak och arom och solen får också odlaren att må bättre.

De ständiga regnen och kylan är på gott och ont, säger Leif Blomqvist på plantskolan i Lepplax. När vi promenerar utmed de blöta gångarna häller regnet ner och åskan bullrar.

Växterna kom bra igång med en skonsam start utan chockvärme i våras, berättar Blomqvist. Det negativa är löss, insekter och svampsjukdomar som trivs i fukten.

Åskoväder över Blomqvists trädgård i Lepplax
Åskoväder över Blomqvists trädgård i Lepplax Bild: YLE/Patrik Enlund blomqvists trädgård

På minussidan är också avsaknaden av soldagar som behövs för att bär ska bli goda, söta och aromatiska. Leif Blomqvist tar fram en korg nyplockade jordgubbar.

Ganska bra är omdömet efter provsmakning, men ändå inte vad han förväntat sig. Ett normalår är årets första jordgubbar de mest söta och aromatiska.

- De är lite utspädda i smaken, säger Blomqvist.

Regnet tär på humöret

Ute bland plantorna rör sig en ensam kund i regnet. Hon säger att hon återkommer när vädret är bättre. Ändå har Blomqvist inte haft något dåligt år. Folk verkar pyssla i trädgården när regnet håller dem borta från stranden och sommarstugan.

- Men vi börjar närma oss smärtgränsen, jag märker det på kunderna och mig själv. Men det ska mycket till för att en trädgårdsmännska ska bli deprimerad.

Äpplena då?

Hur äppelskörden blir är ännu för tidigt att säga, men skorv fastnar på äpplet när det är fuktigt och varmt. Nu har det varit mestadels kallt. Blir det varmt och uppehåll räddas mycket.

- Naturen kommer att explodera och allt växer i kolossal fart.

Nu kunde man tro att en värmebölja vore ypperligt, men Blomqvist tar en snabbt ur den villfarelsen. En blöt försommar och senare torka gör att andra mögelsorter trivs, så det är ju alltid något som är fel.

2015 går ändå till historien. Sådant här dåligt väder nästan varje vecka kan Blomqvist inte dra sig till minnes.

- Det har tagit på männskornas humör, men växterna frodas och växer bra, kanske bara någon dag försenade.

Man måste ju tro att vänder, säger han. Kanske det är regnperioden som infaller i slutet på juli som kom för tidigt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten