Hoppa till huvudinnehåll

"Återstår att se om vargarna blir ett problem"

Vargkull på fyra ungar i Raseborg.
Såhär ser vargungarna ut. En del tycker ungarna ser för stora ut och ifrågasätter om de verkligen är födda den här våren. Vargkull på fyra ungar i Raseborg. Bild: Finlands Jägarförbund vargungar,Raseborg

Det är möjligt att det blir problem nu när vargfamiljen som huserar i Raseborg och Salo har fått fyra valpar. Men det finns ingen orsak till hysteri betonar markägare och expert på Finlands viltcentral. De vill vänta och se.

Det vargpar som observerats i gränstrakterna mellan Raseborg och Salo har fått ungar. Fyra vargungar fastnade på bild i en viltkamera för några veckor sedan.

Vargarna har bland annat rört sig på Koskis gårds marker. Där har man gjort regelbundna vargobservationer.

- De har rört sig i våra knutar i ett och ett halvt år, berättar Fredrik von Limburg Stirum på Koskis gård.

Risken större att djur attackeras i höst

Han beskriver vargfamiljens tillökning som spännande men den är också aningen oroväckande.

Fredrik och Helena von Limburg Stirum och Sampsa Vilhunen
Fredrik von Limburg Stirum tillsammans med sin fru Helena. Fredrik och Helena von Limburg Stirum och Sampsa Vilhunen Bild: Yle/ Bubi Asplund helena von limburg stirum sampsa vilhunen,Raseborg

När de fyra valparna ska lära sig jaga i höst kan det leda till att kor eller får blir attackerade.

- Risken ökar att de tar bytesdjur som är lätta att döda, såsom tamdjur.

von Limburg Stirum tänker ändå inte hetsa upp sig allt för mycket innan någonting händer. Han betonar att hittills har vargparet inte orsakat problem.

- Det återstår att se om det blir problem. Det är onödigt att spekulera allt för mycket.

Det finns mycket vilt på vargarnas revir och von Limburg Stirum hoppas att vargarna ska nöja sig med det.

Inga åtgärder än så länge på gården

Vid Koskis gård kommer man inte att vidta några särskilda åtgärder på grund av att vargarnas antal har ökat. Men de kommer att hålla ögonen mera aktivit öppna än vanligt.

- Om det händer något så måste vi fundera på rovdjurssäkra stängsel, säger Fredrik von Limburg Stirum.

Kor i galopp.
På Koskis gård bor en hel del kor. Bilden är från årets kosläpp. Kor i galopp. Bild: Yle/Ulrica Broberg sommartecken,Raseborg

Det är möjligt att det blir problem nu när vargfamiljen blivit större, säger Antti Piironen vid Finlands viltcentral. Men även han poängterar att vargparet hittills har klarat sig bra utan att orsaka skada.

- Det finns ingen orsak att börja spekulera i möjliga problem.

"Större orsak att ha respekt för björnen"

Rent statistiskt så är det större chans att det blir problem nu när flocken vuxit till sig. Det kan skapa oro bland djurägare som är rädda för angrepp av sina kor eller får. Det kan också gå dåligt för jakthundar om man jagar i områden där det finns vargar.

vargspår i snön.
En del västnylänningar har hittat vargspår i snön. vargspår i snön. Bild: Yle/läsarbild vargspår

Men chansen är mycket liten att någon människa skulle skadas av vargen, säger Fredrik von Limburg Stirum. Det finns ingen orsak att bli hysterisk.

- Det finns större orsak att ha respekt för björnen.

Han lyfter upp att det inte skett några dokumenterade angrepp på människor i Finland på över hundra år.

En del av vargfamiljen kan skjutas - men inte hela

Vargen är skyddad i Finland vilket betyder att man inte jagar varg på samma sätt som älg och hjort. Jakten är med andra ord reglerad men det finns möjlighet att få undantagslov att skjuta enskilda individer om de gör skada.

I vintras inleddes också ett nytt, tvåårigt projekt under vilket myndigheterna delar ut så kallade stamvårdande licenser på varg.

Det betyder att en jägare kan få lov att skjuta en varg för att vargarna också i fortsättningen ska vara skygga för människor.

von Limburg Stirum tycker systemet med stamvårdande licenser är bra.

- Det är vettigt att bevara vargarnas respekt genom sådana här licenser.

Varg i Ähtäri djurpark
Som bäst ser det ut att finnas två vargar i Hangö, en i Ekenäs och så vargfamiljen i gränsområdet mellan Raseborg och Salo. Varg i Ähtäri djurpark Bild: YLE/Antero Tenhunen varg

Fredrik von Limburg Stirum tycker att vargen ska få finnas i vår natur. Men alla håller inte med honom. Debatten om att skjuta vargungarna kom igång direkt när nyheten om att vargparet fått ungar nådde allmänheten.

Rent teoretiskt kan en del av vargungarna skjutas, men inte alla. Det är möjligt att anhålla om lov att skjuta en del av vargfamiljen med en stamvårdande licens, säger Antti Piironen vid Finlands viltcentral.

- Men det är inte möjligt att skjuta alla ungar med en sådan här licens. Man får bara döda två individer per flock.

"Ungarna är för stora för sin ålder"

Bilden på vargungarna som Jägarförbundet skickade ut har också skapat en del frågetecken. Ungarna verkar helt enkelt för stora för sin ålder.

En som reagerat på valparnas storlek är Kaj Granlund, vars åsikter om vargars genetik har väckt debatt i bland annat Sverige.

Han blev oerhört förvånad när han såg bilden av vargungarna.

- En vargvalp i den här åldern som föds i början av maj, har precis flyttat ut ur boet. Inte springer de omkring på vägar så här.

Vargungar i olika stadier.
Bild A består av vargungarna i Raseborg, fotade i mitten av juni. Bild B är en vargunge fotad vid midsommar och bild C är en vargunge fotad i juli. Kaj Granlund tycker att vargarna i bild A inte överensstämmer med vargarna i bild B och C. Vargungar i olika stadier. Bild: Jägarförbundet, Gisela Möller/Kaj Granlund vargungar,Raseborg

Granlund tror att ungarna föddes förra våren.

En annan som har reagerat är Ekenäsbon Bo-Krister ”Bobi” Lindholm, stordjurskontaktperson i Hangö och aktiv inom Jägarförbundet.

- Som hunduppfödare är valparna enligt min mening lite för stora för sin ålder. De ser ut som unga ungdjur och inte som valpar.

"Valparna föddes i april"

Men både Fredrik von Limburg Stirum på Koskis gård och Antti Piironen vid Finlands viltcentral är övertygade om att valparna har fötts den här våren.

- Dom har antagligen fötts ganska tidigt i våras, säger Piironen som misstänker att valparna kom till världen i slutet av april.

Vargkullen är den första på hundra år i Raseborg.