Hoppa till huvudinnehåll

En ålderdom i gröna rum

Gammal man vattnar grönsaker och blommor.
En äldre herreman vattnar grönsaker och blommor. Gammal man vattnar grönsaker och blommor. Bild: Yle/Jussi Laine åldringhem

Vid åldringshemmet Lärknäs i Korsnäs är trädgården en viktig del av vården. Det gröna rummet inspirerar till aktivitet och väcker minnen.

Några sitter och njuter och lyssnar på fågelsången. Andra vattnar, rensar och pysslar med växterna. Ibland kommer någon anhörig eller granne och hälsar på. Lärknäs åldringshem är mitt i samhället, vackert omgivet av olika utformade trädgårdar. De har kunnat skapas med hjälp av donationer.

Helene Fiskars i trädgård.
Helene Fiskars i trädgård. Bild: Yle/Jussi Laine rehabiliterare

Helene Fiskars är anställd för att rehabilitera och aktivera. Hon säger att allt det här hjälper de äldre minnessjuka att minnas.

- De har varit jordbrukare, växthusodlare, minkfarmare och de har fiskat. De har levt nära naturen och det gröna, säger Helene Fiskars. Det här är bra för både kropp och själ.

Rehabiliterande arbetssätt

Saga Granqvist sitter i en trädgårdsstol i bredbrättad hatt med ett saftglas i handen. Hon är på hemmet för intervallvård och blir hämtad av en anhörig lite senare.

- Det är fint väder, fint att vara ute. Men jag måste akta mig så jag inte får för mycket sol, säger Saga.

Äldre damer i hatt sitter i trädgård.
Äldre damer i hatt sitter i trädgård. Bild: Yle/Jussi Laine lärknäs

Hemmet tillämpar ett rehabiliterande arbetssätt och uppmuntrar klinten till aktivitet, till att gå, klä på sig och tvätta sig själv. Så gott det går. Ibland gör man utflykter, andra gånger ställer man till fest. Eller går ut i naturen.

- Det finns många aktiviteter som inte kostar något, säger Helene.

Men hur går vintern utan alla dessa prunkande växter?

- Man tar naturen inomhus, berättar Helena. Kottar, kvistar, träd. Vi arbetar enligt årstid. Om vintern kan vi sätta tall- och granris i planteringslådorna med lampor som lyser upp.

Smultron och jordgubbar är utplanterade här och där och klienterna går omkring och plockar och låter sig väl smaka.

- De äldre mår bättre och är gladare så här, säger Helena Fiskars. De känner sig delaktiga och värdefulla, ända till livets slut. Det har de rätt till för de är de som har byggt upp Korsnäs.

I maj tilldelades Lärknäs La Carita-stiftelsens hederspris för sitt arbete.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten