Hoppa till huvudinnehåll

Vanda hoppas Fazer blir ny turistattraktion

Ulrika Romantschuk.
Ulrika Romatschuk ser fram emot att kunna ta emot 100 000 fler besökare per år. Ulrika Romantschuk. Bild: Yle / Ted Urho ulrika romantschuk

I sextio års tid har man kunnat besöka Fazers fabrik i Vanda. Fler vill komma på besök än det finns utrymme för, så nu öppnar företaget ett nytt besökscenter.

Vid Vanda stad gläder man sig åt nyheten.

- Vi är förstås väldigt glada och ivriga. Det här är ett fint komplement till Vandas turismutbud, säger reseinfomatör Maarit Enberg.

Mest finländare

Det senaste tillskottet i Vandas turistattraktioner är inomhusäventyrsparken Superpark. Därtill nämner Enberg badinrättningen Flamingo, inomhuslekparken Hoplop och förstås klassikern, vetenskapscentret Heureka som viktiga dragplåster för såväl finländska som utländska resenärer.

Enberg tror att det främst är finländare som kommer att besöka Fazer, men tror att också allt fler utländska turister som rör sig i Aviapolisområdet kommer att hitta fram.

Öppnar till födelsedagen

Ulrika Romantschuk som ansvarar för kommunikation och varumärke på Fazer, berättar att tidtabellen är snabb, tanken är att det nya centret ska öppna redan om ett drygt år.

- Fazer fyller 125 år nästa år och målsättningen är att centret ska kunna öppna på födelsedagen 17.9, säger hon.

Det nya besökscentret ska finnas i anslutning till choklad- och kexfabriken samt bageriet i Vanda. Myndigheternas hygien- och säkerhetsbestämmelser gör att man inte heller i dagsläget får besöka själva fabriken, så på den punkten förändras ingenting.

Däremot kommer man att satsa mycket på modern audiovisuell teknik.

- Vi försöker återskapa känslan av att vara på fabriken. Känslan när man känner doften av bröd, bulla och choklad är väldigt unik, säger Romantschuk.

Får äta godis

Störta delen av Fazers gäster är skolbarn och studerande. Besökarna får bland annat lära sig hur man odlar kakao på farmerna, hur man odlar råg och hur man flätar bulle.

I ändan av besökskorridoren finns den efterlängtade godispunkten. Det viktigaste är ändå att lära sig något, men visst får man äta godis.

- Idén är att man ska smaka och njuta. Och när man går hem får man en påse med sig. I år har vi haft vår nya gröt där och också bröd, och förstås godis, säger Romantschuk.

Det som barnen främst brukar minnas från besöket är att Fazers blå görs på färsk mjölk, och att företaget är arbetsgivare för 3000 kossor.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen