Hoppa till huvudinnehåll

Borgåsnäckan lever loppan

Borgåsnäcka i trädgård.
Borgåsnäckan trivs i många Borgåträdgårdar. Borgåsnäcka i trädgård. Bild: Yle / Hanna Othman borgåsnäcka

Borgåsnäckan har varit ett återkommande problem i mången Borgåträdgård över åren. Snäckan trivs i värme och fukt, i sommar har den i alla fall fått mycket av den senare.

– Vi har bott här i 30 år och jag tycker snäckorna har ökat de senaste tio åren, säger Maria Grandell som bor i empirestadsdelen i Borgå. Hennes lummiga trädgård attackeras av Borgåsnäckan, också kallad fläckig lundsnäcka, under sommarmånaderna.

– Jag har de senaste åren fört en aktiv snigelkamp och samlar upp tusentals sniglar i veckan. Om det är fuktigt på försommaren får man ligga i och samla upp dem, säger Grandell.

Maria Grandell-Strömgård hittar en snäcka i sin trädgård.
Maria Grandell hittar tusentals Borgåsnäckor i sin trädgård. Maria Grandell-Strömgård hittar en snäcka i sin trädgård. Bild: Yle / Hanna Othman maria grandell-strömgård

Maria Grandell tycker att det i år verkar vara lite färre snäckor i hennes trädgård, men hon är inte säker på om det beror på vädret eller för att hon så aktivt plockade bort snäckor i början av sommaren.

Biologen Anders Albrecht, bekant röst från Naturväktarna, säger att det att man plockar bort snäckorna torde vara det effektivaste sättet att bli av med dem. Varje snäcka kan lägga tiotals ägg.

– Eller så kan man skaffa en igelkott till gården genom att ordna med övervintringsholkar. Jag tycker inte man ska använda snigelgift. De träffar så ofta fel, säger Albrecht.

Pioner
Snäckorna har i våras ätit upp en av Maria Grandells pioner. Rosorna får vara i fred. Pioner Bild: Yle / Hanna Othman pioner

Maria Grandell har gett upp tankarna på ett ört- och grönsaksland. Då hon försökt anlägga ett grönsaksland åt snäckorna de upp det mesta, och det de inte åt helt och hållet var fullt av hål och oätligt.

Hennes metod att göra sig av med snäckorna är att samla upp dem i en platspåse och slänga den med blandavfallet.

På den positiva sidan så har mördarsnigeln, den ökända spanska skogssnigeln i alla fall inte ännu hittat till Östnyland trots att den orsakat problem på annat håll i södra Finland.

Maria Grandell-Strömgårds trädgård är grön och lummig.
I Maria Grandells trädgård trivs Borgåsnäckan. Maria Grandell-Strömgårds trädgård är grön och lummig. Bild: Yle / Hanna Othman lummigt

Läs också