Hoppa till huvudinnehåll

EU utreder biverkningar av HPV-vaccin

Finländska flickor har också fått HPV-vaccinet. Bild: Yle papillom

EU:s läkemedelsverk EMA startar en utredning av misstänkta biverkningar av de omdiskuterade vaccinerna mot HPV, det vill säga humant papillomvirus.

Två mycket sällsynta sjukdomar med väldigt diffusa symtom kopplas till vaccinerna. Över 70 miljoner flickor och kvinnor har fått vaccinerna, som ges för att förhindra livmoderhalscancer.

Tidigare har all kritik mot HPV-vaccinerna tillbakavisats och ansvariga myndigheter, läkare och företag har försäkrat att de är säkra. Beslutet om att vaccinerna nu ska utredas väntas därför skapa stor uppståndelse.

Det är i första hand Danmark som har drivit på att vaccinerna ska utredas. I Danmark har ett växande antal flickor tvingats uppsöka läkare efter att de har vaccinerats och en rad läkare har därför slagit larm.

Svårdiagnostiserade sjukdomar

De två aktuella sjukdomarna som nu utreds är kända sedan tidigare men mycket sällsynta, skriver tidningen Svenska Dagbladet. De är samtidigt väldigt svårdiagnostiserade eftersom de har väldigt diffusa neurologiska symtom.

Den ena heter CRPS och ger kroniska smärtor i ben eller armar. Den andra heter POTS och ger upphov till yrsel, huvudvärk, trötthet, bröstsmärtor och svaghet.

EMA är väldigt försiktig i sina formuleringar och påpekar att utredningen inte "ifrågasätter att fördelarna överväger riskerna med HPV-vacciner".

– Det är bra om EMA utreder denna fråga. Men mot bakgrund bakgrund av att så många miljoner blivit vaccinerade under nu snart tio års tid kan inte den eventuella risken vara särskilt stor, säger Anders Tegnell, som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i Sverige, till Svenska Dagbladet.

Det har inte talats om några förändringar i de nuvarande vaccinationsrekommendationerna medan utredningen pågår.

Länkar:

Länk till Institutet för hälsa och välfärd (THL:s) informationssida om HPV-vaccin
Länk till THL:s kampanj Tjejernas grej

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes