Hoppa till huvudinnehåll

Grekerna rasar på sociala medier

Personer som stöder ett nej till EU:s lånevillkor bränner en EU-flagga i Aten.
Personer som stöder ett nej till EU:s lånevillkor bränner en EU-flagga i Aten. Bild: EPA/ARMANDO BABANI eu-flagga

De krav som eurogruppen lade fram efter sitt möte har fått grekerna att gå i taket. Hashtaggen #ThisIsACoup har florerat på Twitter.

Tiotusentals arga kommentarer har spridits under natten på sociala medier och hashtaggen #ThisIsACoup (På svenska: Det här är en kupp) steg snabbt till en av de mest använda på Twitter, både i Grekland och på andra håll i världen.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att den som satte igång trenden var Sandro Maccarrone, som beskriver sig själv som en fysiklärare från Barcelona.

"Eurogruppens förslag är en dold statskupp mot det grekiska folket. #ThisIsACoup." skrev han på söndagskvällen.

Inom några timmar hade hashtaggen använts nästan 200 000 gånger.

Prisbelönt ekonom lyfte hashtaggen

Grekernas raseri på sociala medier har främst riktats mot Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Han har bland annat anklagats för att vara hökaktig.

Hashtaggen fick ytterligare luft under vingarna efter att Paul Krugman, som har fått ekonomipriset till minne av Alfred Nobel, gav den sitt stöd.

"Hashtaggen ThisIsACoup är mitt i prick. Det här är värre än stränghet, det är ren och skär hämndlystnad, fullständig förstörelse av nationell suveränitet utan hopp om lättnad. Det är förmodligen tänkt som ett erbjudande som Grekland inte kan acceptera, men trots det är det ett groteskt svek mot allt som EU-projektet skulle stå för", skrev Krugman i sin blogg på tidningen New York Times hemsida.

Många har varit snabba med att dra paralleller till Tysklands förflutna. Andra har ifrågasatt bankernas roll i världspolitiken.

Tsipras uppmanas lämna maratonmöte

Många har också använt hashtaggen #TsiprasLeaveEUSummit och uppmanat Greklands premiärminister Alexis Tsipras att omedelbart lämna euroländernas toppmöte i Bryssel.

Euroländernas stats- och regeringschefer har suttit i möte hela natten och tagit ställning till de förslag som finansministrarna lade fram under eurogruppens möte på söndagen.

Finansministrarna krävde bland annat att Grekland genomför en rad grundläggande reformer som landets parlament bör godkänna senast på onsdag. Reformerna gäller bland annat arbetsliv, pensioner, privatisering och skatter.