Hoppa till huvudinnehåll

Greklandskrisen präglar debattmöte i Björneborg

Centerns gruppordförande Matti Vanhanen vid evenemanget Suomi-areena 13 juli 2015.
Centerns gruppordförande Matti Vanhanen vid Suomi-areena. Centerns gruppordförande Matti Vanhanen vid evenemanget Suomi-areena 13 juli 2015. Bild: Yle / Bengt Östling suomi-areena

Sommarens största politiska debattmöte inleddes i Björneborg i dag. Suomi-areena arrangeras för tionde gången. Den här gången präglar Greklandskrisen evenemanget.

Tidigare statsministern och Centerns gruppordförande Matti Vanhanen mötte Socialdemokraternas gruppordförande Antti Lindtman vid ett inledande evenemang.

- Grekland är i praktiken nu satt under förmynderskap, men det är ändå bättre för dem än att lämna euron sade Matti Vanhanen. Grekerna tvingas ta ställning till ett paket som i praktiken är mycket tuffare än det som folket sa nej till, konstaterade han.

- Men sådan är politiken.

Varken Vanhanen eller Lindtman ville ta ställning vilken lösning som skulle vara bättre för Finland.

- Här skulle inte en vecka räcka för att acceptera ett sådant paket som grekerna nu har framför sig, knappast ens ett år, sa Antti Lindtman, som hellre talade om ekonomin och de drabbade låginkomsttagarna här hemma.

Regeringen möter oppositionen i olika konstellationer i Björneborg i över 160 debattevenemang hela veckan. Debatterna och mötena hålls på olika håll i Björneborg med omnejd, men huvudsakligen vid gågatan i centrum.

Reklam-tv sänder program från Björneborg hela veckan. Det är MTV som står som arrangör tillsammans med Björneborgs stad. Evenemanget är kommersiellt, men får betydande stöd.

I sista stund är det oklart vilka representanter för regeringen som deltar. Det ser ut som om onsdagens partiledardebatt krymper ihop till ett evenemang på lägre nivå, eftersom ingen av de centrala ministrarna Sipilä, Stubb eller Soini deltar.

Över 80 riksdagsledamöter, EU-parlamentariker och presidenter ska enligt programmet uppträda, inför en debattglad publik på gott humör, enligt förhandsreklamen. Många tillställningar hålls utomhus. vilket kan påverka humöret. Måndagen började solig men inte för varm.

Utbildning och kultur sägs vara huvudtema för många evenemang, men också försvarspolitik och allmännare ideologiska frågor finns i rubrikerna.

Evenemanget håller till kring gågatan i Björneborg. Strandgatan är reserverad för veckans andra storevenemang, den årliga jazzfestivalen Pori Jazz, som också ger en musikalisk inramning för allt prat. Suomi-areena firar tioårsjubileum och det är femtionde gången Pori Jazz Festival arrangeras.

Suomi-areena kommer också de närmaste åren att ordnas i Björneborg. Staden och arrangörerna har kommit överens om en fortsättningen åtminstone fram till 2020.