Hoppa till huvudinnehåll

Rumäniens premiärminister anklagas för korruption

Victor Ponta.
Victor Ponta. Bild: EPA/OCTAV GANEA ROMANIA OUT victor ponta

Rumäniens premiärminister Victor Ponta har av åklagare delgivits misstanke om korruption. Kraven på hans avgång ökar, men hittills har han vägrat.

Enligt åklagare vid den rumänska antikorruptionsenheten DNA har Ponta ägnat sig åt bedrägeri, skattesmitning och penningtvätt under åren 2007-2011 innan han blev premiärminister 2012.

DNA har fryst Pontas personliga tillgångar i väntan på en rättegång.

Ponta ska, bland annat, ha låtsats arbeta som jurist vid en advokatbyrå som ägs av en av hans politiska allierade. Byrån ska ha betalat ut över 55 000 euro till Ponta som Ponta använt för inköp av lyxlägenheter.

Ett av Europas mest korrumperade länder

Ponta sade på söndagen att han avgår som ordförande för vänsterpartiet PSD, men han har hittills vägrat avgå från premiärministerposten. Det trots att också landets president Klaus Iohannis har uppmanat honom att avgå.

Ponta återvände till Rumänien i slutet på förra veckan efter att ha tillbringat en månad i Turkiet i samband med en knäoperation.

Rumänien är ett av Europas fattigaste och mest korrumperade länder. Efter att antikorruptionsenheten fick en ny chef, Laura Kosevi, 2013 så har DNA ökat sina ansträngningar ytterligare. Bara under 2014 åtalades över 1 100 människor för korruptionsrelaterade brott och många politiker och domare dömts för korruption.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes